Kluski szare z twarogiem
listopada 06, 2016
Witam!
Dziś na obiad kluski szare. Polane skwarkami i posypane twarogiem są pożywnym energetycznym posiłkiem. Można je jeść jako samodzielne danie albo podać z ulubioną surówką.
Składniki:
Dziś na obiad kluski szare. Polane skwarkami i posypane twarogiem są pożywnym energetycznym posiłkiem. Można je jeść jako samodzielne danie albo podać z ulubioną surówką.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- kawałek słoniny
- 1 cebula
- 1 kostka twarogu
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną odciskamy przez gazę dodajemy jajka, mąkę i mieszamy. Kluski kładziemy na gotującą się osoloną wodę. Po ugotowaniu podajemy polane tłuszczem ze skwarkami i posypujemy pokruszonym twarogiem.
Kluseczki doskonale smakują następnego dnia odsmażane na patelni.
Smacznego.
Ziemniaki umyć, obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną odciskamy przez gazę dodajemy jajka, mąkę i mieszamy. Kluski kładziemy na gotującą się osoloną wodę. Po ugotowaniu podajemy polane tłuszczem ze skwarkami i posypujemy pokruszonym twarogiem.
Kluseczki doskonale smakują następnego dnia odsmażane na patelni.
Smacznego.
1 komentarze
Najlepsze! : )
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/