Kluski szare z twarogiem

listopada 06, 2016

 
Witam!
Dziś na obiad kluski szare. Polane skwarkami i posypane twarogiem są pożywnym energetycznym posiłkiem. Można je jeść jako samodzielne danie albo podać z ulubioną surówką.
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • kawałek słoniny
  • 1 cebula
  • 1 kostka twarogu
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną odciskamy przez gazę dodajemy jajka, mąkę i mieszamy. Kluski kładziemy na gotującą się osoloną wodę. Po ugotowaniu podajemy polane tłuszczem ze skwarkami i posypujemy pokruszonym twarogiem.
Kluseczki doskonale smakują następnego dnia odsmażane na patelni.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

1 komentarze

  1. Najlepsze! : )
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/

    OdpowiedzUsuń