Pomysł na obiad - zapiekanka francuska
lipca 23, 2016Witam!
Dzisiejszą inspiracją na kolację było kupienie gotowej mieszanki ziół firmy Kamis. Francuska zapiekanka z mięsem mielonym wyszła bardzo smaczna. Dzieciakom podobała się chrupiąca serowa skórka, kremowa masa ziemniaczana i aromatyczne mielone mięso z pomidorami.
Składniki:
- 500 gram ziemniaków
- 80 gram masła
- 100 ml mleka
- 500 gram mielonego mięsa
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 50 gram żółtego sera
- 1 opakowanie przyprawy Kamis Francuska zapiekanka z mięsem mielonym
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki podsmaż z masłem w rondelku dodaj gorące mleko i 1/4 opakowania przyprawy. Następnie zmiksuj dokładnie na jednolitą masę.
Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę oraz mięso. Dodać pomidory i pozostałą część przyprawy i dusić 10 minut. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy warstwą ziemniaków, którą posypujemy żółtym startym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 30 minut. Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego.
0 komentarze