Małosolna młoda kapusta z koprem i marchewką
lipca 06, 2016
Cześć!
Dziś przepis na młodą kapustę małosolną. Jest pysznym dodatkiem do obiadu i robi się ja naprawdę szybko. Polecam.
Składniki:
Dziś przepis na młodą kapustę małosolną. Jest pysznym dodatkiem do obiadu i robi się ja naprawdę szybko. Polecam.
Składniki:
- 1 zbita główka kapusty
- 2 marchewki
- kilka gałązek kopru
- 3 płaskie łyżeczki soli
Wykonanie:
Kapustę obieramy z pierwszych liści i szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Koper drobno kroimy. Wszystko razem mieszamy w misce razem z solą. Delikatnie ugniatamy i zostawiamy na pół godziny, żeby puściła sok. Następnie przekładamy do wypażonego słoika i przykrywamy gazą.
Zostawiamy na 3- 4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kapustę przekładamy do miski w celu pozbycia się gazów i wkładamy do słoika. Kapustka jest juz gotowa do jedzenia. Zalecam przechowywanie w lodówce w celu spowolnienia fermentacji.
Smacznego.
Kapustę obieramy z pierwszych liści i szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Koper drobno kroimy. Wszystko razem mieszamy w misce razem z solą. Delikatnie ugniatamy i zostawiamy na pół godziny, żeby puściła sok. Następnie przekładamy do wypażonego słoika i przykrywamy gazą.
Zostawiamy na 3- 4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kapustę przekładamy do miski w celu pozbycia się gazów i wkładamy do słoika. Kapustka jest juz gotowa do jedzenia. Zalecam przechowywanie w lodówce w celu spowolnienia fermentacji.
Smacznego.
0 komentarze