Chłodnik bułgarski

czerwca 12, 2016

 
Cześć!
Gdy gorąco na dworze i nie chce się stać w kuchni, chłodnik jest obiadem idealnym. Doskonale ochładza, syci i orzeźwia. Chłodnik bułgarski jest pyszny, musicie spróbować.
Składniki (na 2 osoby) :
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 orzechów włoskich
  • 3 łyżki siekanego kopru
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
 
Wykonanie:
Ogórki obieramy, wyrażamy pestki, drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Orzechy i koperek drobno siekamy. Mieszamy wszystko razem z kefirem i śmietaną, doprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone z ugotowanym młodymi ziemniakami lub grzankami.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze