Grissini - włoskie paluszki

kwietnia 05, 2016

 
Cześć!
Dziś mam dla Was przepis na chrupiące włoskie paluszki z ciasta drożdżowego.  Są idealne jako dodatek do zup, sałatek, dipów lub po prostu same bez żadnych dodatków. Wykonanie ich jest bardzo proste, więc nie ma co zwlekać do dzieła.

Składniki:
  • drożdże - 30 gr
  • woda ciepła- 150 ml
  • olej - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 500 gr
  • jajko -  1 szt
  • sól - 1/2 łyżeczki 
  • odrobiną mleka do posmarowania
  • dowolne przyprawy do posypania (u mnie sezam i sól )
 
 
Wykonanie:
Z letniej wody, części mąki, soli, cukru drożdży robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie gdy zaczyn zacznie pracować dodajemy resztę mąki, jajko i olej. Wyrabiamy na gładkie elastyczne dosyć sztywne ciasto.Odstawiamy na pół godziny po tym czasie formujemy paluszki, smarujemy mlekiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Paluszki są pyszne. Smacznego

Zobacz jeszcze.

0 komentarze