Grissini - włoskie paluszki
kwietnia 05, 2016Cześć!
Dziś mam dla Was przepis na chrupiące włoskie paluszki z ciasta drożdżowego. Są idealne jako dodatek do zup, sałatek, dipów lub po prostu same bez żadnych dodatków. Wykonanie ich jest bardzo proste, więc nie ma co zwlekać do dzieła.
Składniki:
- drożdże - 30 gr
- woda ciepła- 150 ml
- olej - 2 łyżki
- mąka pszenna - 500 gr
- jajko - 1 szt
- sól - 1/2 łyżeczki
- odrobiną mleka do posmarowania
- dowolne przyprawy do posypania (u mnie sezam i sól )
Z letniej wody, części mąki, soli, cukru drożdży robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie gdy zaczyn zacznie pracować dodajemy resztę mąki, jajko i olej. Wyrabiamy na gładkie elastyczne dosyć sztywne ciasto.Odstawiamy na pół godziny po tym czasie formujemy paluszki, smarujemy mlekiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Paluszki są pyszne. Smacznego
0 komentarze