Zakwas chlebowy żytni

marca 02, 2016

 
Dziś zgodnie z obietnicą podaje przepis na zakwas żytni, który jest nam niezbędny do upieczenia pysznego zdrowego chleba.
Zakwas chlebowy powstaje z wody i mąki żytniej razowej typ 2000. Potrzeba do tego cierpliwości i czasu ponieważ produkcją zakwasu trwa od 5 do 6 dni. Potrzeba też odpowiedniej temperatury 24-27 stopni. Ta temperatura jest optymalna dla fermentacji podczas której powstają dzikie drożdże i dobre bakterie potrzebne do tego, aby upiec piękny zdrowy chleb.

Dzień pierwszy
  • 50g mąki żytniej typ 2000
  • 50g wody przegotowanej
  • słoik litrowy wyparzony
Proporcje wody i mąki muszą wynosić 1:1. Mieszamy wszystko w słoiku i odstawiamy w ciepłe miejsce np. koło kuchenki lub do ciepłej szafki.Temperatura nie może być niższa niż 24 stopnie. Nie zakręcamy słoika przykrywamy to tylko gaza i zabezpieczamy gumką. Odstawiamy na 24 godziny.

Dzien drugi
  • 50g mąki żytniej
  • 50g wody przegotowanej
Mieszamy wszystko z zakwasem z dnia poprzedniego i odstawiamy na 24 godziny.
Dzień trzeci , czwarty ,piąty
Dalej postępujemy codziennie tak samo dokarmiamy zakwas , mieszamy i przykrywamy. Zaczyna ja się pojawiać bąbelki  i wyraźny kwaśny przyjemny zapach.
Dzień szósty
W tym dniu zakwas jest na tyle stabilny ze można upiec swój pierwszy chleb na zakwasie, wszystko powinno się udać. Na początek polecam prosty chleb na zakwasie.
Życzę udanych wypieków powodzenia.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze