Zakwas chlebowy żytni
marca 02, 2016Dziś zgodnie z obietnicą podaje przepis na zakwas żytni, który jest nam niezbędny do upieczenia pysznego zdrowego chleba.
Zakwas chlebowy powstaje z wody i mąki żytniej razowej typ 2000. Potrzeba do tego cierpliwości i czasu ponieważ produkcją zakwasu trwa od 5 do 6 dni. Potrzeba też odpowiedniej temperatury 24-27 stopni. Ta temperatura jest optymalna dla fermentacji podczas której powstają dzikie drożdże i dobre bakterie potrzebne do tego, aby upiec piękny zdrowy chleb.
Dzień pierwszy
- 50g mąki żytniej typ 2000
- 50g wody przegotowanej
- słoik litrowy wyparzony
Proporcje wody i mąki muszą wynosić 1:1. Mieszamy wszystko w słoiku i odstawiamy w ciepłe miejsce np. koło kuchenki lub do ciepłej szafki.Temperatura nie może być niższa niż 24 stopnie. Nie zakręcamy słoika przykrywamy to tylko gaza i zabezpieczamy gumką. Odstawiamy na 24 godziny.
Dzien drugi
- 50g mąki żytniej
- 50g wody przegotowanej
Mieszamy wszystko z zakwasem z dnia poprzedniego i odstawiamy na 24 godziny.
Dzień trzeci , czwarty ,piąty
Dalej postępujemy codziennie tak samo dokarmiamy zakwas , mieszamy i przykrywamy. Zaczyna ja się pojawiać bąbelki i wyraźny kwaśny przyjemny zapach.
Dalej postępujemy codziennie tak samo dokarmiamy zakwas , mieszamy i przykrywamy. Zaczyna ja się pojawiać bąbelki i wyraźny kwaśny przyjemny zapach.
Dzień szósty
W tym dniu zakwas jest na tyle stabilny ze można upiec swój pierwszy chleb na zakwasie, wszystko powinno się udać. Na początek polecam prosty chleb na zakwasie.
Życzę udanych wypieków powodzenia.
W tym dniu zakwas jest na tyle stabilny ze można upiec swój pierwszy chleb na zakwasie, wszystko powinno się udać. Na początek polecam prosty chleb na zakwasie.
Życzę udanych wypieków powodzenia.
0 komentarze