Masala chai - aromatyczna herbata indyjska
marca 01, 2016
Dzień dobry!
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na jedną z najbardziej aromatycznych herbat jakie piłam. Spróbowałam ją przez przypadek gdy z mężem poszliśmy na kolację do indyjskiej restauracji Bombay.
Gdy postawili przede mną filiżankę z parującym napojem zwątpiłam. Bawarka!!!! To przecież trauma z dzieciństwa, mdła, czarna herbata z mlekiem.
Jednak już po pierwszym ostrożnym łyku zakochałam się w tym aromacie mocnej, czarnej herbaty i pikantnych przypraw.
Przepisów na chai jest dużo i są bardzo różne, podam Wam moja ulubioną mieszankę.
Składniki:
- pół szklanki herbaty czarnej lisciastej indyjskiej
- 1 laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyzu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka kolendry
- 6 ziaren kardamonu
- 4 goździki
0 komentarze