Miętowy cukier

sierpnia 09, 2017

Witam.
W tym roku pierwszy raz postanowiłam zrobić aromatyzowane cukier z dodatkiem mięty. Robi się go bardzo szybko a jest to fajny dodatek do ciastek, drinków, herbaty albo kawy.
W następnych postach postaram się zamieścić przepis z wykorzystaniem tego pachnącego zielonego cukru.
Składniki :
  • 1 szklanka cukru
  • 15 liści mięty
Wykonanie:
Liście mięty umyć, dokładnie wysuszyć i pokroić. Następnie w moździerzu partiami ucierać cukier z pokrojoną miętą. Miętę ucierać tak długo aż cukier zrobi się zielony a liście całkowicie się rozpadną.
Utarty cukier (będzie mokry) wykładać cienką warstwą na papier do pieczenia i zostawić do wyschnięcia na dobę.
Po tym czasie wyschniety cukier rozetrzeć w moździerzu i wsypać do szczelnego słoiczka.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze