Zupa krem z dyni i mango
lutego 07, 2017
Witam!
Jedna z najlepszych zup dyniowych jaką jadłam. Ma lekko słodki smak i zachwycający aromat. Musicie koniecznie spróbować. W przepisie jest wino, jednak jeżeli nie chcecie go dodawać można dla złamania smaku dać kwaśną śmietanę.
Składniki:
Jedna z najlepszych zup dyniowych jaką jadłam. Ma lekko słodki smak i zachwycający aromat. Musicie koniecznie spróbować. W przepisie jest wino, jednak jeżeli nie chcecie go dodawać można dla złamania smaku dać kwaśną śmietanę.
Składniki:
- 400 g dyni
- 100 g mango
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka curry
- 200 ml śmietanki słodkiej
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię i mango, wsypujemy łyżeczkę curry. Smażyć razem przez 5 minut. Podlać bulionem i dusić do miękkości. Gdy dynią jest już miękka, dolewamy wino i śmietankę. Wszystko blendujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
W wersji dietetycznej ozdabiamy kawałkami mango i dekorujemy listkiem melisy.
Smacznego.
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię i mango, wsypujemy łyżeczkę curry. Smażyć razem przez 5 minut. Podlać bulionem i dusić do miękkości. Gdy dynią jest już miękka, dolewamy wino i śmietankę. Wszystko blendujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
W wersji dietetycznej ozdabiamy kawałkami mango i dekorujemy listkiem melisy.
Smacznego.
0 komentarze