Zupa krem z dyni i mango

lutego 07, 2017

 
Witam!
Jedna z najlepszych zup dyniowych jaką jadłam. Ma lekko słodki smak i zachwycający aromat. Musicie koniecznie spróbować. W przepisie jest wino, jednak jeżeli nie chcecie go dodawać można dla złamania smaku dać kwaśną śmietanę.
Składniki:
  • 400 g dyni
  • 100 g  mango
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 200 ml śmietanki słodkiej
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię i mango, wsypujemy łyżeczkę curry. Smażyć razem przez  5 minut. Podlać bulionem i dusić do miękkości. Gdy dynią jest już miękka, dolewamy wino i śmietankę. Wszystko blendujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
W wersji dietetycznej ozdabiamy kawałkami mango i dekorujemy listkiem melisy.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze