Marcheweczka dla niunieczka

lutego 07, 2017

 
Witajcie!
Nasz maluch ma już 4 miesiące więc czas na pierwszy warzywny przecier. Młoda marchew ugotowana na parze z dodatkiem masełka i zmiksowana na gładką papkę. W najnowszych poradniach o żywieniu niemowląt, piszą żeby nie dodawać masła. Jednak jego dodatek lub innego tłuszczu np. oliwy z oliwek jest niezbedny, ponieważ pozwala przyswoić małemu organizmowi witaminę A, która jest rozpuszczalna w tłuszczach.
Słodka marchewka będzie idealna, żeby zacząć przygodę naszego malucha z nowymi smakami. Na początek podajemy tylko 1 - 2 łyżeczki. Z czasem powiększamy wielkość porcji.
Składniki:
  • 1 marchewka
  • odrobinka masła lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:
Marchewkę oczyszczamy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości wody do miękkości. Następnie przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy z odrobiną masła lub oleju i odrobiną przegotowanej wody.
Papkę podajemy dziecku, sprawdzając wcześniej czy nie jest za gorąca.
Możemy ugotować jednorazowo większą porcję będzie na dwa dni.
Wprowadzając nowe smaki zaczynamy od warzyw które mają łagodny smak. Marchew, dynia, kalafior, brokuł, ziemniak, szpinak.
Powodzenia :)

Zobacz jeszcze.

0 komentarze