Sałatka z buraków do lunch boxa
lutego 08, 2017
Witam!
Bardzo lubię buraczki. Niedawno odkryłam że smaczniejsze są pieczone, ponieważ zachowują więcej smaku i mają ładniejszy kolor. Postanowiłam zrobić eksperyment. Myślałam o sałatce którą można by było zabrać do pracy i zjeść na zimno lub podgrzać. Sałatka jest bardzo sycąca, dzięki dodatkowi kaszy owsianej. Ciekawego smaku dodaje daniu dojrzewajacy ser kozi i dressing na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jeżeli lubicie buraczki musicie koniecznie spróbować.
Składniki:
Bardzo lubię buraczki. Niedawno odkryłam że smaczniejsze są pieczone, ponieważ zachowują więcej smaku i mają ładniejszy kolor. Postanowiłam zrobić eksperyment. Myślałam o sałatce którą można by było zabrać do pracy i zjeść na zimno lub podgrzać. Sałatka jest bardzo sycąca, dzięki dodatkowi kaszy owsianej. Ciekawego smaku dodaje daniu dojrzewajacy ser kozi i dressing na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jeżeli lubicie buraczki musicie koniecznie spróbować.
Składniki:
- 6 średnich buraków
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 100g sera koziego dojrzewajacego
- 1- 2 łyżki natki pietruszki
- 5 łyżek ugotowanej kaszy owsianej
- Na dressing:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz, cukier lub miód
Wykonanie:
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez godzinę. Gdy ostygną obrać i pokroić w średnią kostkę. Cebulę, pietruszkę i jabłko drobno posiekać, dodać do buraków. Następnie oddajemy pokrojony ser i ugotowaną kaszę, oraz dressing dokładnie mieszamy.
Smacznego.
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez godzinę. Gdy ostygną obrać i pokroić w średnią kostkę. Cebulę, pietruszkę i jabłko drobno posiekać, dodać do buraków. Następnie oddajemy pokrojony ser i ugotowaną kaszę, oraz dressing dokładnie mieszamy.
Smacznego.
0 komentarze