Pączki angielskie
lutego 26, 2017
Witajcie!
Z okazji Tłustego Czwartku, wszystkiego najsłodszego dla wszystkich łasuchów.
Dziś mam dla was przepis na pączki angielskie znane również pod nazwą oponki serowe. Jak dla mnie są to idealne pączusie, ponieważ są proste do zrobienia i nie ma w przepisie drożdży, które są kapryśne albo wyrosną albo nie.
Z podanej proporcji wychodzi ich na prawdę sporo. Polecam tym którzy "boją się drożdży" tak jak ja :)
Składniki:
Z okazji Tłustego Czwartku, wszystkiego najsłodszego dla wszystkich łasuchów.
Dziś mam dla was przepis na pączki angielskie znane również pod nazwą oponki serowe. Jak dla mnie są to idealne pączusie, ponieważ są proste do zrobienia i nie ma w przepisie drożdży, które są kapryśne albo wyrosną albo nie.
Z podanej proporcji wychodzi ich na prawdę sporo. Polecam tym którzy "boją się drożdży" tak jak ja :)
Składniki:
- 500 g sera białego
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 4 żółtka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki spirytusu
- 220 ml śmietany 18%
- 3 kostki smalcu do smażenia
Wykonanie:
Twaróg przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 2cm. Szklanką wycinać kółka w których kieliszkiem robić mniejszą dziurkę. Nie można ciasta mocno podsypywać mąka ponieważ olej będzie się przypadał.
Smażyć oponki w tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku w celu odsaczenia z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu układać na półmisku i posypać cukrem pudrem.
Oponki serowe smaku ja najlepiej prosto po usmażeniu podane z gorącą kawą.
Smacznego.
Twaróg przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 2cm. Szklanką wycinać kółka w których kieliszkiem robić mniejszą dziurkę. Nie można ciasta mocno podsypywać mąka ponieważ olej będzie się przypadał.
Smażyć oponki w tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku w celu odsaczenia z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu układać na półmisku i posypać cukrem pudrem.
Oponki serowe smaku ja najlepiej prosto po usmażeniu podane z gorącą kawą.
Smacznego.
0 komentarze