Korzenne cytrynki do herbaty

lutego 04, 2017

 
Witam!
Wybaczcie długą przerwę, ale odpadła nas grypa. W sezonie grypowym na wzpocnienie polecam herbatkę sybiraków (link do przepis tutaj), która doskonale wzmacnia osłabiony organizm i działa antybiotycznie. Pamietajcie jednak, że są to silne zioła i nie nadają się dla dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiacych.
Dziś mam dla was pomysł na,
pachnące przyprawami cytrynki do herbaty. Rozgrzewają w zimowe wieczory i pomagają wyleczyć przeziębienie.
Są też fajnym pomysłem na prezent. Ułożone ładnie w słoiku z pływającymi w zalewie przyprawami wyglądają bardzo dekoracyjne. Ten przepis powstał właśnie dlatego, że chciałam obdarować moją przyjaciółkę Agnieszkę własnoręcznie zrobionym, smacznym prezentem.
Składniki:
  • 1 kg cytryn
  • 1/2 L wody
  • 1/2 kg  cukru
  • 10 goździków
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 20 plasterków świeżego imbiru
  • 3 gwiazdki anyżu
 
Wykonanie:
Cytryny umyć, obrać ze skóry, pokroić w plasterki. Imbir obrać również pokroić w plasterki. Cytryny i imbir układać ciasno w  wyparzonych słoikach. Wodę z cukrem i przyprawami zagotować. Zalać cytrynki gorącą zalewą. Pasteryzować przez 15 minut.
I nasze cytrynki gotowe.
Smacznego i na zdrowie :)

Zobacz jeszcze.

0 komentarze