Kutia z kaszy pęczak

stycznia 20, 2017

 
Witam!
Kutia, tradycyjny świąteczny deser pszenica z makiem i bakaliami. W moim rodzinnym domu zawsze były podawane kluski z makiem, ja natomiast robię kutię ale zamiast pszenicy używam kaszy pęczak. Wychodzi smacznie spróbujcie.
Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy
  • 1 szklanka ugotowanego zmielonego maku
  • bakalie ja dałam : suszone śliwki, daktyle, rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczy,  płatki migdałowe
  • 4 - 5 łyżek miodu
Wykonanie:
Kaszę gotujemy i studzimy. Suszone daktyle, śliwki i rodzynki namaczamy.  Mak gotujemy mielimy przez maszynkę trzy razy. Mieszamy z posiekakanymi namoczonymi wcześniej owocami, oraz skórką pomarańczową i miodem.
Masę makową łączymy z kaszą, przekładamy do salaterki, posypujemy płatkami migdałowymi.
Bakalie można namoczyć w rumie wtedy zyskujemy bardzo przyjemny aromat.
Jednak wtedy nie podajemy takiego deseru dzieciom.
Masa makowa wymieszana z jogurtem jest bardzo fajnym zimowym deserem nie tylko na święta.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze