Domowe hamburgery
lutego 19, 2017
Cześć!
Bardzo lubimy z mężem i córką, co jakiś czas pójść na pysznego hamburgera z frytkam. Jednak ostatnio z powodu choroby dzieciaków, marnej pogody i zwyczajnego braku czasu nie mieliśmy jak się wyrwać z domu. Postanowiliśmy więc z mężem zrobić hamburgery sami. Mąż upiekł okazałe pełnoziarniste bułki (przepis tutaj), ja zajęłam się mięsem. Zainspirowałam się przepisem Magdy Gessler, jej przepis na hamburgery jest godny uwagi. Na sosy mieliśmy swoje sprawdzone przepisy. Sos diabelski bardzo pikantny (przepis tutaj) i sos duński łagodny i aromatyczny (przepis tutaj). Dopełnieniem całości są świeże warzywa kapusta biała, troszkę startej marchewki, cebula, pomidor i ogórki konserwowe. Dla naszej córki zrobiliśmy zdrowsza wersję frytek, upieczone na złoto w piekarniku.
Zapraszam Was na pyszne hamburgery.
Składniki:
Bardzo lubimy z mężem i córką, co jakiś czas pójść na pysznego hamburgera z frytkam. Jednak ostatnio z powodu choroby dzieciaków, marnej pogody i zwyczajnego braku czasu nie mieliśmy jak się wyrwać z domu. Postanowiliśmy więc z mężem zrobić hamburgery sami. Mąż upiekł okazałe pełnoziarniste bułki (przepis tutaj), ja zajęłam się mięsem. Zainspirowałam się przepisem Magdy Gessler, jej przepis na hamburgery jest godny uwagi. Na sosy mieliśmy swoje sprawdzone przepisy. Sos diabelski bardzo pikantny (przepis tutaj) i sos duński łagodny i aromatyczny (przepis tutaj). Dopełnieniem całości są świeże warzywa kapusta biała, troszkę startej marchewki, cebula, pomidor i ogórki konserwowe. Dla naszej córki zrobiliśmy zdrowsza wersję frytek, upieczone na złoto w piekarniku.
Zapraszam Was na pyszne hamburgery.
Składniki:
- 500 g wołowiny
- 100 ml bulionu wołowego
- kawałek świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
Wykonanie:
Mięso mielimy. Kolendrę i gorczyce ucieramy w moździerzu, imbir ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa, wlewamy bulion i wyrabiamy na gładką masę. Dzielimy mięso na kotlety (moje miały po 120 g), następnie formujemy i smażymy na grillowej patelni lub grillu.
Jeżeli nie uda Wam się kupić wołowiny możecie użyć mięsa wieprzowego np. z łopatki, po dodaniu bulionu wołowego i przypraw hamburgery też wyjdą smaczne.
Mięso mielimy. Kolendrę i gorczyce ucieramy w moździerzu, imbir ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa, wlewamy bulion i wyrabiamy na gładką masę. Dzielimy mięso na kotlety (moje miały po 120 g), następnie formujemy i smażymy na grillowej patelni lub grillu.
Jeżeli nie uda Wam się kupić wołowiny możecie użyć mięsa wieprzowego np. z łopatki, po dodaniu bulionu wołowego i przypraw hamburgery też wyjdą smaczne.
0 komentarze