Sos duński

lutego 19, 2017

 
Witam!
Ten aromatyczny sos duński robię bardzo często, doskonale się sprawdza jako dodatek do kanapek lub sałatek.
Jeżeli kiedyś zastanawialiście się jak zrobić sos duński, który podają do "hot-doga" na stacjach Orlen, to jest właśnie ten sam smak.
Składniki:
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki koperku
  • 3 korniszony
  • 4 łyżki majonezem 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu z ogórków
  • 1/2 łyżeczki musztardy
 
Wykonanie:
Ogórki i cebulę kroimy w średnie kawałki, koperek siekamy, dodajemy jogurt i majonez oraz przyprawy. Miksujemy blenderem, następnie próbujemy i doprawiamy do smaku. Ocet trzeba dodawać ostrożnie żeby sos nie wyszedł za kwaśny. W zależności jaki lubicie smak łagodniejszy czy bardziej intensywny ilość mieszanki curry w sosie duńskim można zwiększyć lub zmniejszyć. 

Zobacz jeszcze.

0 komentarze