Pełnoziarniste bułki do hamburgerów

lutego 19, 2017

 
Hej!
Specjalnie dla Was przepis na zdrowe pełnoziarniste bułki do hamburgerów. To autorski przepis mojego męża. Polecam są naprawdę pyszne.
Składniki:
  • 200 g mąki pełnoziarnistej (u nas Basia z pełnego przemiału 1850)
  • 400 g mąki typ 650
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 opakowanie (8g) suchych drożdży
  • 1 jajko
  • sól sezamowa do posypania.
 
Wykonanie:
Masło rozpuścić na patelni, wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie z ciasta formowac bułki, kłaść na blaszkę i zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać soą sezamową. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 -25 minut w zależności od wielkości naszych bułek.
Przepis na sól sezamową własnej produkcji (gomasio) znajdziecie tutaj. Z podanych składników otrzymamy okolo 8 bułek (dość sporych).

Zobacz jeszcze.

1 komentarze

  1. Uuu pełnoziarnistych jeszcze nie robiłam i nie jadłam! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń