Pełnoziarniste bułki do hamburgerów
lutego 19, 2017
Hej!
Specjalnie dla Was przepis na zdrowe pełnoziarniste bułki do hamburgerów. To autorski przepis mojego męża. Polecam są naprawdę pyszne.
Składniki:
Specjalnie dla Was przepis na zdrowe pełnoziarniste bułki do hamburgerów. To autorski przepis mojego męża. Polecam są naprawdę pyszne.
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej (u nas Basia z pełnego przemiału 1850)
- 400 g mąki typ 650
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 opakowanie (8g) suchych drożdży
- 1 jajko
- sól sezamowa do posypania.
Wykonanie:
Masło rozpuścić na patelni, wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie z ciasta formowac bułki, kłaść na blaszkę i zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać soą sezamową. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 -25 minut w zależności od wielkości naszych bułek.
Przepis na sól sezamową własnej produkcji (gomasio) znajdziecie tutaj. Z podanych składników otrzymamy okolo 8 bułek (dość sporych).
Masło rozpuścić na patelni, wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie z ciasta formowac bułki, kłaść na blaszkę i zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać soą sezamową. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 -25 minut w zależności od wielkości naszych bułek.
Przepis na sól sezamową własnej produkcji (gomasio) znajdziecie tutaj. Z podanych składników otrzymamy okolo 8 bułek (dość sporych).
1 komentarze
Uuu pełnoziarnistych jeszcze nie robiłam i nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/