Patatas bravas
stycznia 06, 2017
Cześć!
Patatas bravas bardzo prosta przekąska w stylu hiszpańskim. Doskonale nadaje się na nadchodzący karnawał, robi się ją szybko a smażone ziemniaki z aromatycznym sosami przypadną większości do gustu.
Składniki:
Patatas bravas bardzo prosta przekąska w stylu hiszpańskim. Doskonale nadaje się na nadchodzący karnawał, robi się ją szybko a smażone ziemniaki z aromatycznym sosami przypadną większości do gustu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 l oleju
Składniki sosu salsa brava :
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 60 ml wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szklanka pomidorów z puszki lub 3 świeże
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy obieramy i kroimy w kostkę troszkę większą jak do zupy.
Smażymy na głębokim tłuszczu. Są dwie szkoły smażenia ziemniaków jedni smażą surowe, drudzy wcześniej podgotowane. Jeżeli wybierzecie wersję z wcześniejszym gotowaniem musicie to zrobić w następujący sposób. Obrane ziemniaki solimy i gotujemy na pół twardo to jest ok 15 - 20 minut od zagotowania się wody. Następnie odcedzamy, czekamy aż ziemniaki wystygną i kroimy w kostkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Surowe ziemniaki smaży się najpierw przez 10 minut na najmniejszym płomienia dużego palnika, później wyciąga się i zostawia do odsączenia na papierowych recznikach. Drugi raz smażymy do uzyskania ładnego koloru około 10 minut.
Ziemniaki myjemy obieramy i kroimy w kostkę troszkę większą jak do zupy.
Smażymy na głębokim tłuszczu. Są dwie szkoły smażenia ziemniaków jedni smażą surowe, drudzy wcześniej podgotowane. Jeżeli wybierzecie wersję z wcześniejszym gotowaniem musicie to zrobić w następujący sposób. Obrane ziemniaki solimy i gotujemy na pół twardo to jest ok 15 - 20 minut od zagotowania się wody. Następnie odcedzamy, czekamy aż ziemniaki wystygną i kroimy w kostkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Surowe ziemniaki smaży się najpierw przez 10 minut na najmniejszym płomienia dużego palnika, później wyciąga się i zostawia do odsączenia na papierowych recznikach. Drugi raz smażymy do uzyskania ładnego koloru około 10 minut.
Sos salsa brava:
Cebulkę i czosnek drobno siekamy podsmażamy na oliwie. Następnie wsypujemy papryki i utarty w moździerzu kumin, smażymy wszystko przez minutę.
Po tym czasie dodajemy resztę składników, gotujemy wszystko przez około 15 minut, żeby woda odparowała. Nasz sos przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy tak, aby uzyskać gładką konsystencję.
Jeżeli wyda wam się że sos jest za rzadki można jeszcze podsmażyć to na patelni, żeby woda odparowała bardziej. Następnie przekładamy do miseczki i zostawiamy do ostygnięcia.
Naszą przekąskę podajemy na talerzu i obok w miseczkach podajemy sosy sos salsa brava i sos czosnkowy (majonez 2 łyżki, 1 łyżka jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku, sól)
Ziemniaki solimy ostrożnie, ponieważ sosy są bardzo wyraziste w smaku.
Smacznego i udanej zabawy.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy podsmażamy na oliwie. Następnie wsypujemy papryki i utarty w moździerzu kumin, smażymy wszystko przez minutę.
Po tym czasie dodajemy resztę składników, gotujemy wszystko przez około 15 minut, żeby woda odparowała. Nasz sos przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy tak, aby uzyskać gładką konsystencję.
Jeżeli wyda wam się że sos jest za rzadki można jeszcze podsmażyć to na patelni, żeby woda odparowała bardziej. Następnie przekładamy do miseczki i zostawiamy do ostygnięcia.
Naszą przekąskę podajemy na talerzu i obok w miseczkach podajemy sosy sos salsa brava i sos czosnkowy (majonez 2 łyżki, 1 łyżka jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku, sól)
Ziemniaki solimy ostrożnie, ponieważ sosy są bardzo wyraziste w smaku.
Smacznego i udanej zabawy.
0 komentarze