Pigwówka - najlepsza nalewka z pigwy
stycznia 03, 2017
Witam!
W tym roku zrobiłam nalewkę z pigwy, wyszła doskonała. Pachnąca i klarowna. Dzięki temu, że wzmocniona jest spirytusem ma niezłego kopa:).
Składniki:
W tym roku zrobiłam nalewkę z pigwy, wyszła doskonała. Pachnąca i klarowna. Dzięki temu, że wzmocniona jest spirytusem ma niezłego kopa:).
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 2 kg cukru
- 1 litr spirytusu rozcienczonego 1:1 z wodą
Wykonanie:
Owoce pozbawić gniazd nasiennych pokroić. Układać warstwowo w słoju zasypując cukrem każdą warstwę. Odstawić w ciemne miejsce. Po tygodniu zlać sok i wstawić to do lodówki. Pozostałe owoce zalać spirytusem i odstawić na 6-8 tygodni. Po tym czasie zlać alkohol i wymieszać to z sokiem. Zlać do butelek i już możemy cieszyć się pysznym smakiem.
Owoce pozbawić gniazd nasiennych pokroić. Układać warstwowo w słoju zasypując cukrem każdą warstwę. Odstawić w ciemne miejsce. Po tygodniu zlać sok i wstawić to do lodówki. Pozostałe owoce zalać spirytusem i odstawić na 6-8 tygodni. Po tym czasie zlać alkohol i wymieszać to z sokiem. Zlać do butelek i już możemy cieszyć się pysznym smakiem.
0 komentarze