Tradycyjna sałatka jarzynowa
grudnia 04, 2016
Witam!
Dziś o sałatce która zna każdy, nasza ulubiona jarzynowa. Obecna na każdej rodzinnej imprezie, świętach lub bez okazji. Spotkałam się z różnymi wersjami z ryżem zamiast ziemniaków z dodatkiem kiełbasy lub szynki albo czerwoną fasolą i kukurydzą zamiast groszku. Podaję Wam mój przepis taką sałatkę robiła moją babcia.
Składniki:
Dziś o sałatce która zna każdy, nasza ulubiona jarzynowa. Obecna na każdej rodzinnej imprezie, świętach lub bez okazji. Spotkałam się z różnymi wersjami z ryżem zamiast ziemniaków z dodatkiem kiełbasy lub szynki albo czerwoną fasolą i kukurydzą zamiast groszku. Podaję Wam mój przepis taką sałatkę robiła moją babcia.
Składniki:
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 6 ziemniaków
- 5 jajek
- kawałek białej części pora
- 1 jabłko
- 5 ogórków kiszonych
- 1 puszka zielonego groszku
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- 3-4 łyżki musztardy Sadowskiej
- majonez, sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa myjemy i wstawiamy do gotowania. Jajka gotujemy na twardo. Porę drobno kroimy w wielu przepisach daje się cebulę jednak pora dla mnie jest lepsza w smaku i sałatka z nią tak szybko się nie zepsuje . Ugotowane i surowe warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko wkładamy do miski mieszamy z musztardą, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy majonez.
I nasza sałatka gotowa. Trzeba ją włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Warzywa myjemy i wstawiamy do gotowania. Jajka gotujemy na twardo. Porę drobno kroimy w wielu przepisach daje się cebulę jednak pora dla mnie jest lepsza w smaku i sałatka z nią tak szybko się nie zepsuje . Ugotowane i surowe warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko wkładamy do miski mieszamy z musztardą, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy majonez.
I nasza sałatka gotowa. Trzeba ją włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego.
0 komentarze