Tradycyjny świąteczny bigos
grudnia 04, 2016Witam!
Bez tego dania nie ma w polskich domach świąt, imprezy, przyjęcia.
Tradycyjny bigos z mięsem i kiełbasą pachnący grzybami i wędzonym śliwkami. Warto przygotować go wcześniej bo im więcej razy podgrzewany tym lepszy. Ja gotuję to już dzisiaj, zawekowany w słoikach będzie czekał do świąt.
Składniki:
- 4 kg kiszonej kapusty
- 2 kg kapusty białej
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg kiełbasy wędzonej
- 200 g suszonych wędzonych śliwek
- 200 g suszonych grzybów
- 1 kg mięsnych kości ze schabu lub karkówki
- 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, 4 kulki ziela angielskiego, 3 duże liście laurowe, 6 kuleczek owocu jałowca, łyżeczka kminku.
Wykonanie:
Gotujemy wywar z kości z dodatkiem przypraw: soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy mięso odchodzi od kości. wywar przecedzamy do dużego garnka. Mięso obieramy z kości dodany je do kapusty. Do wywaru wkładamy kiszoną pokrojoną kapustę (gdy jest bardzo kwaśna trzeba ją przepłukać) i gotujemy do miękkości. Kapustę biała szatkujemy i gotujemy w osobnym garnku. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy razem z kiełbasą. Łopatke kroimy w średnia kostkę i podsmażamy, następnie dusimy prawie do miękkości. Grzyby suszone gotujemy w małej ilości wody następnie wywar wlewamy do kapusty kiszonej, grzyby kroimy w mniejsze kawałki i również wkładamy do garnka. Śliwki suszone kroimy w paseczki.
Gdy kapusta kiszona jest prawie miękka dodajemy wszystkie przygotowane wcześniej składniki i dusimy na małym ogniu przez godzinkę co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy wino. Po wyłączeniu doprawiamy do smaku i zostawiamy do dnia nastepnego żeby smaki się "przegryzły". Może się wam wydać to wszystko skomplikowane, ale tak naprawdę tylko opis tak wygląda w praktyce jest dużo łatwiejsze.
Przyjemnego gotowania.
Gotujemy wywar z kości z dodatkiem przypraw: soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy mięso odchodzi od kości. wywar przecedzamy do dużego garnka. Mięso obieramy z kości dodany je do kapusty. Do wywaru wkładamy kiszoną pokrojoną kapustę (gdy jest bardzo kwaśna trzeba ją przepłukać) i gotujemy do miękkości. Kapustę biała szatkujemy i gotujemy w osobnym garnku. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy razem z kiełbasą. Łopatke kroimy w średnia kostkę i podsmażamy, następnie dusimy prawie do miękkości. Grzyby suszone gotujemy w małej ilości wody następnie wywar wlewamy do kapusty kiszonej, grzyby kroimy w mniejsze kawałki i również wkładamy do garnka. Śliwki suszone kroimy w paseczki.
Gdy kapusta kiszona jest prawie miękka dodajemy wszystkie przygotowane wcześniej składniki i dusimy na małym ogniu przez godzinkę co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy wino. Po wyłączeniu doprawiamy do smaku i zostawiamy do dnia nastepnego żeby smaki się "przegryzły". Może się wam wydać to wszystko skomplikowane, ale tak naprawdę tylko opis tak wygląda w praktyce jest dużo łatwiejsze.
Przyjemnego gotowania.
1 komentarze
Uwielbiam. Dużo pracy, ale rezultat jest zawsze pyszny. Jestem Za :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia