Pieczenie pierniczków w Domku na chabrowej

grudnia 22, 2016

 
Dzień dobry!!!
Dziś będzie wpis o pieczeniu pierników. Przygotowałam już wcześniej dojrzewajace ciasto (przepis tutaj) i  teraz trzeba wziąść się za pieczenie. Jak co roku będziemy robić malutkie pierniczki,  piernikowy domek i serca na choinkę. Babcia wymyśliła że każdy domownik i wszyscy nasi goście będą mieli swoje serduszko z imieniem. Taki przyjemny i smaczny prezent świąteczny. Pięknie jej te serduszka wyszły, ale i tak najbardziej zachwyca domek. Wykonany starannie każdy detal, sklejony równiutko i ozdobiony lukrem królewskim, cukrem pudrem i kolorowymi perełkami. Do domku można włożyć świeczkę, która podgrzewa domek i po całym domu roznśi się przepiękny zapach piernika. A jaka radość dla córki, już wymyśliła, że domek zamieszkują wróżki :).

Nie wiem jak Wy ale ja myślę, że bez pieczenia pierniczków święta się nie liczą. U nas w domu mama mojego męża, nasza kochana babcia Lila ma największy autorytet i zdolności cukiernicze (z zawodu jest cukiernikiem) i dzięki niej możemy się cieszyć widokiem pięknie ozdobionych pierników.
Jak pisałam wcześniej do dekorowania i sklejania piernikowych domków najlepszy jest lukier królewski, ponieważ jest bardzo trwały i szybko zastyga.

Więc bierzemy się do pieczenia i  przy świątecznych piosenkach cieszmy się tymi magicznymi chwilami z rodziną.
Lukier królewski:
  • 1 spienione białko
  • 200 g cukru pudru
 
Mieszamy dokładnie. Możemy lukier zafarbować barwnikami spożywczymi lub zostawić biały.

Zobacz jeszcze.

1 komentarze