Farfalle w sosie śmietanowo - grzybowym

grudnia 20, 2016

 
Dzień dobry!
Na sobotnich zakupach wpadła mi w oko ciekawa mieszanka przypraw Kotànyi Sekrety kuchni włoskiej pesto z grzybami.
Kupiłam i postanowiłam że na obiad dzisiaj makaron. Kokardki wybrała moja córka bo to jej ulubiony kształt, a mąż wkładając do zakupowego wózka paczkę mielonego skomponował nasz obiad do końca.
I tak powstały kokardki w sosie śmietanowo - grzybowym z pulpecikami.
Bardzo prosty, szybki i smaczny obiad. Musicie sami spróbować.
Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu
  • 2 torebki przyprawy KOTÀNYI
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 bułka sucha
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża śmietana 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso, jajko, namoczoną bułkę, sól i pieprz wkładamy do miski i mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące i wkładamy do gotującej wody. Gotujemy 10 minut. Gdy pulpety będą już gotowe, wykładamy je do miski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy i chartujemy, zostawiamy 300 ml wody w której gotował się makaron. W tej wodzie rozpuszczamy zawartość 2 torebek przyprawy. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki podsmażamy na oleju z dodatkiem masła. Następnie wylewamy roztopioną przyprawę i gotujemy przez chwilę. Dodajemy makaron i śmietanę zagotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem i nasz obiad gotowy. Dla podkreślenia smaku sosu można dodać jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Smacznego :)

Zobacz jeszcze.

0 komentarze