Murzynek ciasto czekoladowe

września 25, 2016

 
Cześć!
Szybkie sobotnie ciasto czekoladowe. Moja propozycja murzynek. Przepis mam z zeszytu mojej babci. Udaje się nawet tym, co za bardzo nie umieją piec. Bawcie się dobrze przy pieczeniu razem ze swoimi dziećmi.
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
Wykonanie:
W rondelku zagotować margarynę z wodą, cukrem i kakao. Odlać z tego 1/2 szklanki na polewę. Do przestudzone masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia miksujemy. Jajka rozdzielić białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodajemy najpierw żółtka i mieszamy. Następnie na końcu oddajemy pianę z białek i lekko mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do do wysmarowanej tłuszczem blaszki kwadratowej lub tortownicy o średnicy 25 cm. Piec około godziny w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polać pozostawioną polewą. Ciasto zawsze pięknie wyrasta i bardzo szybko znika ze stołu. Udanej soboty.

Zobacz jeszcze.

1 komentarze