Śliwki w occie

sierpnia 21, 2016

 
Witam!
Dostałam od koleżanki wiaderko pięknych dosyć twardych śliwek. Postanowiłam zrobić je w zalewie octowej. W takiej formie doskonale nadają się jako dodatek do pieczystego, wędlin i serów. Przepis na śliwki mam od mojej babci, smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.
Składniki:
  • 1 kg śliwek
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 6 goździków
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
 
 
Wykonanie:
Wodę zagotować z przyprawami, octem i cukrem. Zostawić do wystudzenia. Śliwki umyć wypestkować, ułożyć w wyparzonych słoikach. Zalać przyrządzoną zalewą. Pasteryzować 12 minut. Jezeli spodobały się wam moje etykietki, to zapraszam do ściagania.

Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze