Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

sierpnia 21, 2016

 
Witam Was serdecznie!
Jakiś czas temu jechaliśmy nad jezioro i zamiast tradycyjnych drożdżówek postanowiłam zrobić bułeczki nadziewane śliwka. Bardzo szybko zniknęły z koszyka. Polecam bo smaku ja dobrze zarówno z nadzieniem jak i bez.
Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 5 żółtej
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 6 dkg drożdży
  • 20 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • szczyptą soli
Nadzienie:
  • 30 dużych śliwek
  • 15 łyżek cukru
Lukier:
  • Cukier puder, gorąca woda i sok z cytryny
 
Wykonanie:
Drożdże z 1 łyżka cukru i 4 łyżkami mleka rozdrobnić i odstawić na 10 minut.
Mleko z cukrem i margaryną podgrzać do rozpuszczenia.
Mąkę przesiać wsypać szczyptę soli, wbić żółtka dodać ostudzone mleko i zaczyn drożdży.
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 30 porcji i formujemy bułki. Do każdej wkładamy wypestkowaną śliwkę i pół łyżeczki cukru. Cukier wsypujemy do zagłębienia po pestce i zamykamy śliwkę. Wkładamy do ciasta i zawijamy. Układamy zamknięciem do spodu i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 15 minut. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem każdą bułeczkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min it aż uzyskają kolor.
Jeszcze ciepłe bułeczki smarujemy lukrem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Życzę smacznego moimi kochanym czytelnikom :).

Zobacz jeszcze.

0 komentarze