Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
sierpnia 21, 2016
Witam Was serdecznie!
Jakiś czas temu jechaliśmy nad jezioro i zamiast tradycyjnych drożdżówek postanowiłam zrobić bułeczki nadziewane śliwka. Bardzo szybko zniknęły z koszyka. Polecam bo smaku ja dobrze zarówno z nadzieniem jak i bez.
Składniki na ciasto:
Jakiś czas temu jechaliśmy nad jezioro i zamiast tradycyjnych drożdżówek postanowiłam zrobić bułeczki nadziewane śliwka. Bardzo szybko zniknęły z koszyka. Polecam bo smaku ja dobrze zarówno z nadzieniem jak i bez.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki tortowej
- 5 żółtej
- 1 1/2 szklanki mleka
- 6 dkg drożdży
- 20 dkg margaryny
- 1 szklanka cukru
- szczyptą soli
Nadzienie:
- 30 dużych śliwek
- 15 łyżek cukru
Lukier:
- Cukier puder, gorąca woda i sok z cytryny
Wykonanie:
Drożdże z 1 łyżka cukru i 4 łyżkami mleka rozdrobnić i odstawić na 10 minut.
Mleko z cukrem i margaryną podgrzać do rozpuszczenia.
Mąkę przesiać wsypać szczyptę soli, wbić żółtka dodać ostudzone mleko i zaczyn drożdży.
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 30 porcji i formujemy bułki. Do każdej wkładamy wypestkowaną śliwkę i pół łyżeczki cukru. Cukier wsypujemy do zagłębienia po pestce i zamykamy śliwkę. Wkładamy do ciasta i zawijamy. Układamy zamknięciem do spodu i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 15 minut. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem każdą bułeczkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min it aż uzyskają kolor.
Jeszcze ciepłe bułeczki smarujemy lukrem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Życzę smacznego moimi kochanym czytelnikom :).
Drożdże z 1 łyżka cukru i 4 łyżkami mleka rozdrobnić i odstawić na 10 minut.
Mleko z cukrem i margaryną podgrzać do rozpuszczenia.
Mąkę przesiać wsypać szczyptę soli, wbić żółtka dodać ostudzone mleko i zaczyn drożdży.
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 30 porcji i formujemy bułki. Do każdej wkładamy wypestkowaną śliwkę i pół łyżeczki cukru. Cukier wsypujemy do zagłębienia po pestce i zamykamy śliwkę. Wkładamy do ciasta i zawijamy. Układamy zamknięciem do spodu i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 15 minut. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem każdą bułeczkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min it aż uzyskają kolor.
Jeszcze ciepłe bułeczki smarujemy lukrem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Życzę smacznego moimi kochanym czytelnikom :).
0 komentarze