Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pieczarkowym

sierpnia 21, 2016

 
Cześć!
Dziś w naszym domu na obiad gołąbki z ryżem i mięsem w sosem pieczarkowym. Takie gołąbki pamiętam z dzieciństwa, moja kochana mama nauczyła mnie jak się je robi. Zmieniłam tylko sos z pomidorowego na pieczarkowy.
Składniki na golabki:
  • 1 główka kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek
Składniki na sos:
  • 10 średnich pieczarek
  • śmietana 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
 
Wykonanie:
Ryż ugotować i ostudzić. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Z kapusty wyciąć gląba i sparzyć we wrzątku, żeby odeszły liście. Mięso mielone wymieszać z ostudzonym ryżem i cebulką dodać jajko doprawić do smaku.
Gotową masę zawijać w miękkie liście kapusty. Do garnka wyłożyć liśćie z kapusty, następnie ciasno układać gołąbki. Zalać wodą, doprawić do smaku kostką rosołową, liściem laurowy i zieleń angielskim. Na wierzch również ułożyć liście kapusty. Gotować na średnim ogniu przez godzinę.
W czasie kiedy gołąbki się gotują można zrobić sos pieczarkowy. Cebulę umyć i pokroić w kostkę, smażyć na małej ilości oleju. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i masło. Dusić przez 15 minut. Sos zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na sam koniec zabielamy śmietaną.
Na talerzu układać gołąbki, podlewać sosem.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze