Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pieczarkowym
sierpnia 21, 2016
Cześć!
Dziś w naszym domu na obiad gołąbki z ryżem i mięsem w sosem pieczarkowym. Takie gołąbki pamiętam z dzieciństwa, moja kochana mama nauczyła mnie jak się je robi. Zmieniłam tylko sos z pomidorowego na pieczarkowy.
Składniki na golabki:
Dziś w naszym domu na obiad gołąbki z ryżem i mięsem w sosem pieczarkowym. Takie gołąbki pamiętam z dzieciństwa, moja kochana mama nauczyła mnie jak się je robi. Zmieniłam tylko sos z pomidorowego na pieczarkowy.
Składniki na golabki:
- 1 główka kapusty
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
Składniki na sos:
- 10 średnich pieczarek
- śmietana 18%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ryż ugotować i ostudzić. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Z kapusty wyciąć gląba i sparzyć we wrzątku, żeby odeszły liście. Mięso mielone wymieszać z ostudzonym ryżem i cebulką dodać jajko doprawić do smaku.
Gotową masę zawijać w miękkie liście kapusty. Do garnka wyłożyć liśćie z kapusty, następnie ciasno układać gołąbki. Zalać wodą, doprawić do smaku kostką rosołową, liściem laurowy i zieleń angielskim. Na wierzch również ułożyć liście kapusty. Gotować na średnim ogniu przez godzinę.
W czasie kiedy gołąbki się gotują można zrobić sos pieczarkowy. Cebulę umyć i pokroić w kostkę, smażyć na małej ilości oleju. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i masło. Dusić przez 15 minut. Sos zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na sam koniec zabielamy śmietaną.
Na talerzu układać gołąbki, podlewać sosem.
Smacznego.
Ryż ugotować i ostudzić. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Z kapusty wyciąć gląba i sparzyć we wrzątku, żeby odeszły liście. Mięso mielone wymieszać z ostudzonym ryżem i cebulką dodać jajko doprawić do smaku.
Gotową masę zawijać w miękkie liście kapusty. Do garnka wyłożyć liśćie z kapusty, następnie ciasno układać gołąbki. Zalać wodą, doprawić do smaku kostką rosołową, liściem laurowy i zieleń angielskim. Na wierzch również ułożyć liście kapusty. Gotować na średnim ogniu przez godzinę.
W czasie kiedy gołąbki się gotują można zrobić sos pieczarkowy. Cebulę umyć i pokroić w kostkę, smażyć na małej ilości oleju. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i masło. Dusić przez 15 minut. Sos zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na sam koniec zabielamy śmietaną.
Na talerzu układać gołąbki, podlewać sosem.
Smacznego.
0 komentarze