Ciasto kokosowo - brzoskwiniowe
sierpnia 15, 2016
Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis na pięknie wyglądające i pyszne ciasto kokosowo - brzoskwiniowe. Sami oceńcie czy dobre.
Składniki na całe ciasto :
Dziś mam dla Was przepis na pięknie wyglądające i pyszne ciasto kokosowo - brzoskwiniowe. Sami oceńcie czy dobre.
Składniki na całe ciasto :
- 8 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dkg wiórek kokosowych
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka kakao
- Wykonanie :Ciasto biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku
Ubić białka na sztywno dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać następnie dodać żółtka. Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać ciasto łyżka.
Wyłożyć do formy 36×24 cm. Pięć w temperaturze 180 stopni do 40 minut.
Wyłożyć do formy 36×24 cm. Pięć w temperaturze 180 stopni do 40 minut.
Blat kokosowy:
- 20 dkg wiórek kokosowych
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Połączyć białka z wiórkami. Blachę 36 × 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wykładać równomiernie do formy, rozsmarować. Pięć w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Krem:
- 1 kostka margaryny
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 puszka brzoskwiń
- 4 żółtka
Na soku z brzoskwiń ugotować budyń z łyżka mąki i łyżeczka cukru. Wystudzić. Margarynę napowietrzyć mikserem i stopniowo dodawać budyń i żółtko ciągle ubijając. Pokroić w kostkę brzoskwinie i wymieszać z kremem.
Polewa czekoladowa:
- 50 gram margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki zagotować aż się połączą na jednolitą masę.
Biszkopt kroimy na dwa blaty. Na pierwszej smarujemy krem i przykrywamy drugim, dajemy resztę kremu i przykrywamy blatem kokosowym. Polewamy polewą czekoladową robiąc delikatne wzorki.
Smacznego.
Smacznego.
0 komentarze