Ciasto kokosowo - brzoskwiniowe

sierpnia 15, 2016

 
Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis na pięknie wyglądające i pyszne ciasto kokosowo - brzoskwiniowe. Sami oceńcie czy dobre.
Składniki na całe ciasto :
  • 8 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • Wykonanie :Ciasto biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku
Ubić białka na sztywno dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać następnie dodać żółtka. Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać ciasto łyżka.
Wyłożyć do formy 36×24 cm. Pięć w temperaturze 180 stopni do 40 minut.
 Blat kokosowy:
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Połączyć białka z wiórkami. Blachę 36 × 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wykładać równomiernie do formy, rozsmarować. Pięć w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Krem:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 4 żółtka
Na soku z brzoskwiń ugotować budyń z łyżka mąki i łyżeczka cukru. Wystudzić. Margarynę  napowietrzyć mikserem i stopniowo dodawać budyń i żółtko ciągle ubijając. Pokroić w kostkę brzoskwinie i wymieszać  z kremem.
 
Polewa czekoladowa:
  • 50 gram margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki zagotować aż się połączą na jednolitą masę.
Biszkopt kroimy na dwa blaty. Na pierwszej smarujemy krem i przykrywamy drugim, dajemy resztę kremu i przykrywamy blatem kokosowym. Polewamy polewą czekoladową robiąc delikatne wzorki.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze