Żurek w chlebku
kwietnia 20, 2016
Witajcie!
Dziś przepis na nasz ulubiony żurek, dobry na święta i nie tylko. Najlepszy jest w podpieczonym świeżym chlebku, a przepis na domowy chlebek znajdziecie na moim blogu tutaj. Nigdy nie kupujemy zakwasu z butelki, zawsze robimy go sami. Dzięki temu wiemy z nie ma w nim zbędnych konserwantów i polepszaczy.
Zakwas robimy w sposób nastepujacy.
Składniki:
Dziś przepis na nasz ulubiony żurek, dobry na święta i nie tylko. Najlepszy jest w podpieczonym świeżym chlebku, a przepis na domowy chlebek znajdziecie na moim blogu tutaj. Nigdy nie kupujemy zakwasu z butelki, zawsze robimy go sami. Dzięki temu wiemy z nie ma w nim zbędnych konserwantów i polepszaczy.
Zakwas robimy w sposób nastepujacy.
Składniki:
- 6 czubatych łyżek mąki żytniej typ 720
- 4 ząbki czosnku rozmiazdzone
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 litr przegotowanej zimnej wody
- kawałek skórki od chleba na zakwasie do zaczecia szybszej fermentacji
Wykonanie:
Wodę zagotować i ostudzić dodać mąkę i przyprawy dokładnie wymieszać. Zakryć gazą i zostawić na 4-5 dni w ciepłym miejscu.
Po ukwaszeniu żuru, wyjąć skórkę od chleba i czosnek a zakwas zużyć od razu albo przelać do sloika i włożyć do lodówki.
Z podanej ilości zakwasu wychodzą 3 litry pysznej zupy.
- zakwas
- włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 pietruszka, 1/2 selera, kawałek pora biała część, 1 cebula
- 2 litry wody
- 1/2 kg białej kiełbasy (surowej)
- mały kawałek boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- słodka śmietanka do zabielenia 18%
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Kiełbasę białą wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.Warzywa obieramy i tarkujemy , cebulę, boczek i porę kroimy i podsmażamy .Wyjmujemy kiełbasę, wrzucamy warzywa i podsmazony boczek z cebulą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.Teraz dodajemy zakwas, należy bo dokładnie zamieszać i wlać do wywaru.Chwilę gotujemy doprawiamy do smaku. Na koniec wlewamy śmietankę. Do podpieczonego chlebka wkładamy pokrojoną w kawałki biała kiełbasę i jajko zalewamy zupą. Smacznego
0 komentarze