Żurek w chlebku

kwietnia 20, 2016

 
Witajcie!
Dziś przepis na nasz ulubiony żurek, dobry na święta i nie tylko. Najlepszy jest w podpieczonym świeżym chlebku, a przepis na domowy chlebek znajdziecie na moim blogu tutaj. Nigdy nie kupujemy zakwasu z butelki, zawsze robimy go sami. Dzięki temu wiemy z nie ma w nim zbędnych konserwantów i polepszaczy.
Zakwas robimy w sposób nastepujacy.
Składniki:
  • 6 czubatych łyżek mąki żytniej typ 720
  • 4 ząbki czosnku rozmiazdzone 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 litr przegotowanej zimnej wody
  • kawałek skórki od chleba na zakwasie do zaczecia  szybszej fermentacji
Wykonanie:
Wodę zagotować i ostudzić dodać mąkę i przyprawy dokładnie wymieszać. Zakryć gazą i zostawić na 4-5 dni w ciepłym miejscu.
Po ukwaszeniu żuru, wyjąć skórkę od chleba i czosnek a zakwas zużyć od razu albo przelać do sloika i włożyć do lodówki.
Z podanej ilości zakwasu wychodzą 3 litry pysznej zupy.


 
Składniki na żurek :
  • zakwas
  • włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 pietruszka, 1/2 selera, kawałek pora biała część, 1 cebula
  • 2 litry wody
  • 1/2 kg białej kiełbasy  (surowej)
  • mały kawałek boczku wędzonego 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,  pieprz, majeranek do smaku
  • słodka śmietanka do zabielenia 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Kiełbasę białą wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.Warzywa obieramy i tarkujemy , cebulę, boczek i porę kroimy i podsmażamy .Wyjmujemy kiełbasę, wrzucamy warzywa i podsmazony boczek z cebulą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.Teraz dodajemy zakwas, należy bo dokładnie zamieszać i wlać do wywaru.Chwilę gotujemy doprawiamy do smaku. Na koniec wlewamy śmietankę. Do podpieczonego chlebka wkładamy pokrojoną w kawałki biała kiełbasę i jajko zalewamy zupą. Smacznego

Zobacz jeszcze.

0 komentarze