Szynka z szynkowara
kwietnia 17, 2016
Cześć!
Dzisiaj pierwszy raz robiliśmy wedlinę z szynkowara. Pożyczyłam go od koleżanki która mi poleciła domowy wyrób wędlin za pomocą właśnie tego sprzętu. Szynka wyszła bardzo dobra, miękka, krucha i soczysta. Nie to co kupujemy w sklepie. Gorąco polecam.
Składniki na marynatę :
Dzisiaj pierwszy raz robiliśmy wedlinę z szynkowara. Pożyczyłam go od koleżanki która mi poleciła domowy wyrób wędlin za pomocą właśnie tego sprzętu. Szynka wyszła bardzo dobra, miękka, krucha i soczysta. Nie to co kupujemy w sklepie. Gorąco polecam.
Składniki na marynatę :
- 500 ml wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 4 ziarenka kolendry
- 1 łyżeczka tymianku
- szczyptą zmielonego pieprzu
- czosnek 5 ząbków
- 40gr soli peklowej
- 1 kg szynki wieprzowej
Wykonanie :
Wodę z przyprawami gotować 15 minut, dodać sól peklową. Zostawić do wystudzenia.Odcedzić włożyć szynkę i wstawić do lodówki na tydzień. Co dwa dni obracać.
Zawinąć w folię włożyć do szynkowara, gotować dwie godziny w 90 stopniach. Po ugotowaniu studzić przez 12 godzin. Dopiero po tym czasie wyjmować z szynkowara i kroić na plasterki.Smacznego.
Wodę z przyprawami gotować 15 minut, dodać sól peklową. Zostawić do wystudzenia.Odcedzić włożyć szynkę i wstawić do lodówki na tydzień. Co dwa dni obracać.
Zawinąć w folię włożyć do szynkowara, gotować dwie godziny w 90 stopniach. Po ugotowaniu studzić przez 12 godzin. Dopiero po tym czasie wyjmować z szynkowara i kroić na plasterki.Smacznego.
0 komentarze