Szynka z szynkowara

kwietnia 17, 2016

 
Cześć!
Dzisiaj pierwszy raz robiliśmy wedlinę z szynkowara. Pożyczyłam go od koleżanki która mi poleciła domowy wyrób wędlin za pomocą właśnie tego sprzętu. Szynka wyszła bardzo dobra, miękka, krucha i soczysta. Nie to co kupujemy w sklepie. Gorąco polecam.
Składniki na marynatę :
  • 500 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 4 ziarenka kolendry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczyptą zmielonego pieprzu
  • czosnek 5 ząbków
  • 40gr soli peklowej
  • 1 kg szynki wieprzowej
 
Wykonanie :
Wodę z przyprawami gotować 15 minut, dodać sól peklową. Zostawić do wystudzenia.Odcedzić włożyć szynkę i wstawić do lodówki na tydzień. Co dwa dni obracać.
Zawinąć w folię włożyć do szynkowara,  gotować dwie godziny w 90 stopniach. Po ugotowaniu studzić przez 12 godzin. Dopiero po tym czasie wyjmować z szynkowara i kroić na plasterki.Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze