Sos cumberland

kwietnia 15, 2016

 
Cześć!
Dziś mam dla Was przepis na znakomity sos do pieczystego, jajek, pasztetu lub kanapek.
Sos cumberland jest sosem angielskim. Nazwa jednak pochodzi od nazwiska króla Hanoweru Jerzego Piątego. Pierwszy raz sos miał być podany w Penzingu pod Wiedniem, gdzie osiadł on w 1866 roku. Inna nazwa tego sosu to sos oksfordzki. Popularność zyskał on dzięki dziełom znanego francuskiego restauratora - Augusta Escoffiera.
Sos cumberland najczęściej podawany jest do potraw z dziczyzny, dzika i zająca. Przygotowuje się to na bazie galaretki z czerwonych porzeczek, soku pomarańczowego,  czerwonego wina z dodatkiem skórki pomarańczowej, bywa też doprawiamy imbirem i musztardą.
Przedstawię Wam moją wersję sosu.
Składniki:
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 6 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki niskoskosłodzonego
  • sok z połowy pomarańczy
  • trochę otartej skórki pomarańczowej
 
Wykonanie:
Do miseczki przetrzyj przez sitko dżem z porzeczek następnie dodaj chrzan i sok oraz skórkę ze sparzonej pomarańczy. Dokładnie wymieszaj, podawaj do pieczystego albo pasztetu.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze