Ragout z dzika
kwietnia 12, 2016
Witajcie!
Dzisiaj mam dla was propozycje na gulasz w wersji francuskiej. Mięso z dzika duszone z cebulką, grzybami suszonymi i winem. Bardzo aromatyczne i ciekawe danie doskonałe na przyjęcie lub rodzinny obiad.
Składniki:
Dzisiaj mam dla was propozycje na gulasz w wersji francuskiej. Mięso z dzika duszone z cebulką, grzybami suszonymi i winem. Bardzo aromatyczne i ciekawe danie doskonałe na przyjęcie lub rodzinny obiad.
Składniki:
- mięso z dzika 400 gram
- cebula 1 sztuka
- garść grzybów suszonych
- pół szklanki wina
- kostka pieczeniowa
- przyprawy: sól, pieprz, jałowiec, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
- olej i mąka do zasmazki
Wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i siekamy, rzucamy na rozgrzany olej, gdy sie podsmaży dodajemy mieso posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na złoty kolor. Wrzucamy liść, ziele i jałowiec podlewamy bulionem dusimy na wolnym ogniu. Grzyby płukamy, gotujemy odlewamy wode.Kroimy na kawalki. Dodajemy do gulaszu.
Gdy mięso już jest miękkie dolewamy wino i czekamy kilka minut aż odparuje, nastepnie robimy zasmażkę z oleju i maki, musi być dobrze przysmażona zeby był ładny brązowy kolor. Do gotowego dania oddajemy troszkę tymianku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ragout podajemy z ziemniakami i kolorowymi salatami. Smacznego.
Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i siekamy, rzucamy na rozgrzany olej, gdy sie podsmaży dodajemy mieso posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na złoty kolor. Wrzucamy liść, ziele i jałowiec podlewamy bulionem dusimy na wolnym ogniu. Grzyby płukamy, gotujemy odlewamy wode.Kroimy na kawalki. Dodajemy do gulaszu.
Gdy mięso już jest miękkie dolewamy wino i czekamy kilka minut aż odparuje, nastepnie robimy zasmażkę z oleju i maki, musi być dobrze przysmażona zeby był ładny brązowy kolor. Do gotowego dania oddajemy troszkę tymianku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ragout podajemy z ziemniakami i kolorowymi salatami. Smacznego.
0 komentarze