Sos chrzanowy
czerwca 12, 2017
Witam!
Sos chrzanowy niezastąpiony na grilla, lub jako dodatek do kanapek z wędlina, pieczonym mięsem. Dobrze pasuje również do jajek. Szybki i prosty przepis, ten sos zrobicie w kilka chwil.
Składniki :
Sos chrzanowy niezastąpiony na grilla, lub jako dodatek do kanapek z wędlina, pieczonym mięsem. Dobrze pasuje również do jajek. Szybki i prosty przepis, ten sos zrobicie w kilka chwil.
Składniki :
- 100 g chrzanu tartego lub ze słoiczka
- 1 łyżeczka (płaska) soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka octu jabłkowego (do kupienia tutaj)
Wykonanie:
Jeżeli mamy świeży chrzan należy go zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Trzeba to zrobić przy otwartym oknie ponieważ bardzo piecze w nos i oczy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Sos możemy przez 3-4 dni przechowywać w lodówce.
Smacznego
Jeżeli mamy świeży chrzan należy go zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Trzeba to zrobić przy otwartym oknie ponieważ bardzo piecze w nos i oczy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Sos możemy przez 3-4 dni przechowywać w lodówce.
Smacznego
0 komentarze