Gomasio - sól sezamowa

lutego 19, 2017

 
Witam!
Dziś kilka słów o gomasio czyli soli sezamowej . To wspaniała przyprawa która podkreśli smak każdego dania z warzyw, kaszy, ryżu czy makaronu. Tak naprawdę można ją dodawać do wszystkiego.
Sól sezamowa ma niesamowite walory smakowe (posmak orzechowy w potrawie), jak i zdrowotne między innymi:
  • - zapobiega zbytniemu zawieszeniu krwi w naszym organizmie
  • - zaopatruje organizm w drogocenny wapń, sprawia że kości są mocniejsze, zapobiega osteoporozie.
Do zrobienia gomasio potrzeba tylko dwóch składników sezamu i soli. Ja wybrałam proporcje 10:1 i ten smak bardzo mi odpowiada potrawy nie są za słone.
Składniki:
  • 10 łyżeczek sezamu białego
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól i chwilę prażymy ją na małym ogniu, dosypujemy sezam i prażymy do uzyskania przez nasionka złotego koloru, co kilka minut potrząsając patelnią. Po uprażeniu przesypujemy do miski i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie partiami rozcieramy w moździerzu tak długo, aż powstanie proszek. Można zostawić część ziarenek w całości lub w większych kawałkach. Sól sezamową przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około dwa tygodnie. Najlepiej smakuje zrobiona na świeżo, nie warto robić dużych porcji, bo robi się ja naprawdę szybko.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze