Pikantne jabłuszko - czyli dżem na ostro
września 22, 2016
Witajcie!
Mam trochę mało czasu na wpisy bo maluch potrzebuje mnie przez 24 godziny na dobę. Ale nie była bym sobą gdybym nie znalazła czasu na eksperymenty w kuchni. Sezon na przetwory w pełni, postanowiłam zrobić coś pysznego z jabłek. Jednak tym razem nie na słodko. Jabłko w połączeniu z aromatycznym ostrymi przyprawami, które było by doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa drobiowego. Hmmm to jest dobry pomysł. Po kilku próbach wyszło coś pysznego. Zachęcam sami sprawdźcie.
Składniki:
Mam trochę mało czasu na wpisy bo maluch potrzebuje mnie przez 24 godziny na dobę. Ale nie była bym sobą gdybym nie znalazła czasu na eksperymenty w kuchni. Sezon na przetwory w pełni, postanowiłam zrobić coś pysznego z jabłek. Jednak tym razem nie na słodko. Jabłko w połączeniu z aromatycznym ostrymi przyprawami, które było by doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa drobiowego. Hmmm to jest dobry pomysł. Po kilku próbach wyszło coś pysznego. Zachęcam sami sprawdźcie.
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kurkuma
- pieprz czarny
- 2 strączki kardamonu
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki octu jablkowego
- 3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i jabłka obrać. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę smażyć na łyżce oliwy aż się zrumieni. Jabłka pokroić w średnia kostkę. Wrzucić do garnka i smażyć tak długo aż zmiękną ale nie rozpadną się. Musi być widać kwadraciki jabłek. Doprawiamy do smaku przyprawami i smażymy jeszcze przez chwilę. Jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, które następnie pasteryzujemy przez 10 minut.
Przyjemnego gotowania :)
Cebulę, czosnek i jabłka obrać. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę smażyć na łyżce oliwy aż się zrumieni. Jabłka pokroić w średnia kostkę. Wrzucić do garnka i smażyć tak długo aż zmiękną ale nie rozpadną się. Musi być widać kwadraciki jabłek. Doprawiamy do smaku przyprawami i smażymy jeszcze przez chwilę. Jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, które następnie pasteryzujemy przez 10 minut.
Przyjemnego gotowania :)
0 komentarze