Pieczony kalafior

września 25, 2016


Cześć!
Dziś na kolację kalafior ale w całkiem innej odsłonie. Pieczony z dodatkiem aromatycznych ziół i pasty tahini. Wyszło pysznie.

Składniki: 
  • 1 kalafior
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki pasty tahini 
  • zielona pietruszka
Wykonanie:
Kalafiora obrać z liści wyciąć twardy środek tak aby kalafior został w całości, następnie umyć osuszyć , natrzeć przyprawami.Włożyć do naczynia żaroodpornego i zakryć folią aluminiową.Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Przy starszych sztukach może się wydłużyć czas pieczenia. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze