Pieczony kalafior
września 25, 2016
Cześć!
Dziś na kolację kalafior ale w całkiem innej odsłonie. Pieczony z dodatkiem aromatycznych ziół i pasty tahini. Wyszło pysznie.
Składniki:
- 1 kalafior
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki pasty tahini
- zielona pietruszka
Wykonanie:
Kalafiora obrać z liści wyciąć twardy środek tak aby kalafior został w całości, następnie umyć osuszyć , natrzeć przyprawami.Włożyć do naczynia żaroodpornego i zakryć folią aluminiową.Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Przy starszych sztukach może się wydłużyć czas pieczenia. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
0 komentarze