Pieczone kuleczki mięsne z pieczarkami duszonymi w śmietanie
września 04, 2016
Witam!
Dziś piękna słoneczna sobota. Żeby nie tracić czasu zaplanowałam szybki obiad. Pieczone kuleczki z mięsa mielonego a do tego pieczarki duszone w śmietanie i ziemniaczki z koperkiem.
Skladniki:
Dziś piękna słoneczna sobota. Żeby nie tracić czasu zaplanowałam szybki obiad. Pieczone kuleczki z mięsa mielonego a do tego pieczarki duszone w śmietanie i ziemniaczki z koperkiem.
Skladniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kilka listków bazylii
- 400g pieczarek
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, podsmazonymi z warzywami, bazylią, bułką tartą i przyprawami.
Z masy mielonej formujemy kuleczki, obtaczamy w mące i układamy w piekarniku na papierze do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temp 150 stopni.
Do sosu cebulę kroimy w kostkę podsmażamy następnie dorzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy wszystko razem, aż pieczarki zmiękną i odparuje woda. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zaprawiamy śmietaną.
Smacznego.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, podsmazonymi z warzywami, bazylią, bułką tartą i przyprawami.
Z masy mielonej formujemy kuleczki, obtaczamy w mące i układamy w piekarniku na papierze do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temp 150 stopni.
Do sosu cebulę kroimy w kostkę podsmażamy następnie dorzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy wszystko razem, aż pieczarki zmiękną i odparuje woda. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zaprawiamy śmietaną.
Smacznego.
0 komentarze