Konfitura śliwkowa z czekoladą, wanilią i chili
września 21, 2016
Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis na pikantną konfiturę. Śliwki w połączeniu z chili, czekoladą, wanilią i cynamonem dają niesamowity efekt. Polecam sprawdzcie ten przepis.
Składniki:
Dziś mam dla Was przepis na pikantną konfiturę. Śliwki w połączeniu z chili, czekoladą, wanilią i cynamonem dają niesamowity efekt. Polecam sprawdzcie ten przepis.
Składniki:
- 1 1/2 kg śliwek węgierek
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki kakao czarnego lub pół gorzkiej czekolady
- 2 szklanki cukru szczypta chili do smaku
Wykonanie:
Śliwki umyć, wypestkować. Włożyć do rądla i smażyć około 3 godzin, żeby odparowała woda. Następnie dodać przyprawy i cukier. Cukru używamy do smaku. Jeżeli śliwki są słodkie dajemy go mniej, a jak kwaśne to więcej. Laskę wanilii przekrawamy na pół i dopiero wtedy wrzucamy do garnka.
Gotową konfiturę przekładamy do słoików, pasteryzujemy 10 minut.
Smacznego
Śliwki umyć, wypestkować. Włożyć do rądla i smażyć około 3 godzin, żeby odparowała woda. Następnie dodać przyprawy i cukier. Cukru używamy do smaku. Jeżeli śliwki są słodkie dajemy go mniej, a jak kwaśne to więcej. Laskę wanilii przekrawamy na pół i dopiero wtedy wrzucamy do garnka.
Gotową konfiturę przekładamy do słoików, pasteryzujemy 10 minut.
Smacznego
0 komentarze