Pleśniak z agrestem
sierpnia 12, 2016Witam!
Dziś przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Jest pyszne, proste do zrobienia zawsze się udaje i szybkie.
Wersja z dżemem agrestowym i śliwkami jest moją ulubioną .
Składniki:
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1 słoik dżemu agrestowego
- kilka śliwek wegierek mrożonych lub świeżych.
- 1/2 szklanki cukru
- 4 białka
Wykonanie:
Z żółtek, margaryny, 3/4 szkl.cukru, mąki i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto.
Zgniecione ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy 1 łyżkę śmietany i 2 łyżki kakao i ponownie zagniatamy. Białka ubijamy z 1/2 szkl. cukru na sztywną pianę.
Do wyłożonej papierem formy (24×40) wałkujemy biały blat. Następnie wykładamy dżem i śliwki. Następna warstwa to rwane ciasto ciemne.
Na ciemne ciasto wykładamy ubitą pianę, która rozkładamy równomiernie na całej blasze. Na pianę rzucamy rwane ciasto białe.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Do wyłożonej papierem formy (24×40) wałkujemy biały blat. Następnie wykładamy dżem i śliwki. Następna warstwa to rwane ciasto ciemne.
Na ciemne ciasto wykładamy ubitą pianę, która rozkładamy równomiernie na całej blasze. Na pianę rzucamy rwane ciasto białe.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Na koniec ściąga dla uproszczenia jak bym coś nie jasno opisała.
Warstwy ciasta:
5 - ciasto białe rwane
4 - piana z białek ubita z cukrem
3 - ciasto ciemne rwanie
2 - dżem i śliwki
1 - ciasto białe wałkowane
0 - forma wyłożona papierem do pieczeniaUdanego pieczenia. Gorąco pozdrawiam.
Warstwy ciasta:
5 - ciasto białe rwane
4 - piana z białek ubita z cukrem
3 - ciasto ciemne rwanie
2 - dżem i śliwki
1 - ciasto białe wałkowane
0 - forma wyłożona papierem do pieczeniaUdanego pieczenia. Gorąco pozdrawiam.
0 komentarze