Kurczak cytrynowo - bazyliowy pieczony w garnku rzymskim

kwietnia 10, 2016

 
Witam!
Dziś mam dla Was propozycję na dietetyczny obiad. Po świętach każdy z nas czuje się ciężko i chce odmiany tym bardziej że wiosną idzie a wraz z nią letnie ubrania które mogą się okazać za ciasne.
Kurczak pieczony w rzymskim garnku jest idealnym szybkim i lekkim obiadem. Nawet dla tych, którzy nie mają czasu.
 
Rzymski garnek nie wymaga dodawania tłuszczu do pieczenia potraw. Dania są soczyste i kruche a  nie wysuszone jak pieczone tylko w piekarniku.
Aromat przypraw wchodzi głęboko w mięso dzięki parze wodnej która uwalnia się podczas pieczenia.
Kilka prostych zasad użytkowania garnka:
  • przed każdym użyciem musimy garnek moczyć pół godziny w zimnej wodzie
  • zawsze zaczynamy piec od ziemnego piekarnika, bo nagle zmiany temperatury mogą spowodować pęknięcie naczynia
  • do mycia nie używamy żadnego płynu, ponieważ wchodzi on w pory gliny i uwalnia się do potrawy wystarczy gąbka i gorąca woda
  • po umyciu garnek musi dobrze wyschnac inaczej może  zaplesniec i będzie do wyrzucenia, ja susze dobę i dopiero po tym czasie chowam do szafki
  • potrawy z glinianego garnka maja całkiem inny smak niż pieczone w brytfannie. 
  • garnek pod wplywem użytkowania ciemnieje to zjawisko naturalne
Musicie koniecznie spróbować.
Przepis na kurczaka cytrynowo - bazyliowego
Składniki:
  • 1 kurczak
  • Przyprawy: sól, opakowanie pieprzu cytrynowego, papryka słodka, bazylia swieza gałązka, 1 łyżka bazylii suszonej, 3 ząbki czosnku
  
 
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami.Wkładamy do garnka rzymskiego wcześniej namoczonego w zimnej wodzie. Pieczemy od zimnego piekarnika 80 minut w temperaturze 200 stopni.
Można do kurczaka zrobić farsz z warzyw, ryżu lub czegoś na co akurat macie ochotę. Upieczonego kurczaka dzielimy na porcję i podajemy z surówką ze świeżych warzyw.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze