Schab dojrzewający na sposób włoski - pyszna domowa wędlina
marca 20, 2016Dzień dobry!
Dziś chcę Wam przedstawić przepis na pyszną domową wędlinę. W naszym domu robimy ją bardzo często. Proces produkcji zajmuje tydzień, ale warto poczekać bo w nagrodę można delektować się doskonałym smakiem dojrzewajacego schabu.Przepis podstawowy.
Produkty:
- 1 kg schabu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli
- 2 łyżki oregano
- paczka przyprawy włoskiej bazylia z pomidorami i czosnikem
- pół główka czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
- 1 kolanówka ponczochowa
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, obtoczyć w cukrze. Włożyć do miski, bo z mięsa wypłynie dużo cieczy.odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso umyć z cukru, osuszyć i obtoczyć w soli. Znowu odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia mięso umyć z soli, osuszyć i obtoczyć w posiekanym czosnku wymieszanym z przyprawami. Przyprawione mięso odstawiamy do lodówki na dobę. Po tym czasie przekładamy całość do pończochy i wieszamy w przewiewnym miejscu.Tak przygotowany schabik musi dojrzewać 4 doby. Po tym czasie wyciągamy z pończochy i możemy cieszyć się wspaniałym smakiem domowej wędliny.
Najlepiej smakuje, gdy się ją kroji w cieniutkie plasterki.
Życzę smacznego .
Mięso umyć i osuszyć, obtoczyć w cukrze. Włożyć do miski, bo z mięsa wypłynie dużo cieczy.odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso umyć z cukru, osuszyć i obtoczyć w soli. Znowu odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia mięso umyć z soli, osuszyć i obtoczyć w posiekanym czosnku wymieszanym z przyprawami. Przyprawione mięso odstawiamy do lodówki na dobę. Po tym czasie przekładamy całość do pończochy i wieszamy w przewiewnym miejscu.Tak przygotowany schabik musi dojrzewać 4 doby. Po tym czasie wyciągamy z pończochy i możemy cieszyć się wspaniałym smakiem domowej wędliny.
Najlepiej smakuje, gdy się ją kroji w cieniutkie plasterki.
Życzę smacznego .
0 komentarze