Jajka marynowane w burakach

marca 21, 2016

 
Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis na jajka inaczej. Piękny czerwony kolor sprawia że chce się je jeść i są ozdobą świątecznego stołu. Mają bardzo intensywny aromatyczny smak.Polecam te jajka jako alternatywę dla zwykłych jajek w majonezie.Goście będą miłe zaskoczeni.
Składniki:
  • 2 buraki
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu winnego czerwonego
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 jaj
  • 1 ząbek czosnku
  
 
 
Wykonanie:
Jaja gotujemy, studzimy i obieramy.
Marynatę robimy z umytych nie obranych buraków i przypraw .Gotujemy 10-15 minut na koniec wylewamy ocet i wyłączamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Do ochłodzonej marynaty wkładamy jajka tak, aby były całe zanurzone w zalewie i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie uzyskujemy jajka o pięknym czerwonym kolorze i aromatycznym smaku.
Najlepiej smakują z sosem chrzanowym.
Smacznego jajka:)

Zobacz jeszcze.

0 komentarze