Jajka marynowane w burakach
marca 21, 2016
Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis na jajka inaczej. Piękny czerwony kolor sprawia że chce się je jeść i są ozdobą świątecznego stołu. Mają bardzo intensywny aromatyczny smak.Polecam te jajka jako alternatywę dla zwykłych jajek w majonezie.Goście będą miłe zaskoczeni.
Składniki:
Dziś mam dla Was przepis na jajka inaczej. Piękny czerwony kolor sprawia że chce się je jeść i są ozdobą świątecznego stołu. Mają bardzo intensywny aromatyczny smak.Polecam te jajka jako alternatywę dla zwykłych jajek w majonezie.Goście będą miłe zaskoczeni.
Składniki:
- 2 buraki
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu winnego czerwonego
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 listek laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 jaj
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Jaja gotujemy, studzimy i obieramy.
Marynatę robimy z umytych nie obranych buraków i przypraw .Gotujemy 10-15 minut na koniec wylewamy ocet i wyłączamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Do ochłodzonej marynaty wkładamy jajka tak, aby były całe zanurzone w zalewie i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie uzyskujemy jajka o pięknym czerwonym kolorze i aromatycznym smaku.
Najlepiej smakują z sosem chrzanowym.
Smacznego jajka:)
Jaja gotujemy, studzimy i obieramy.
Marynatę robimy z umytych nie obranych buraków i przypraw .Gotujemy 10-15 minut na koniec wylewamy ocet i wyłączamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Do ochłodzonej marynaty wkładamy jajka tak, aby były całe zanurzone w zalewie i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie uzyskujemy jajka o pięknym czerwonym kolorze i aromatycznym smaku.
Najlepiej smakują z sosem chrzanowym.
Smacznego jajka:)
0 komentarze