Japoński omlet tamago

grudnia 31, 2016

 
Witajcie!
Dziś będzie o jajku ale w całkiem innej formie. Japoński omlet zaskakuje smakiem i wyglądem. Można zaskoczyć znajomych nietypową przekąska. Przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale naprawdę warto.
Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka granulowanego bulionu dashi
  • szczyptą soli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 - 3 łyżki wody
  • 1 płat wodorostów nori
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj, oprócz wodorostów. Smaż na kwadratowej patelni, możemy użyć zywklej okraglej, ja tak zrobiłam. Japończycy mają specjalne patelnie do tamago. Smażymy w następujący sposób. Wylej na patelnię cienką warstwę ciasta. Gdy się usmaży zwiń je i odsuń na brzeg patelni. Wlej kolejną warstwę  ciasta połóż kawałek płata nori. Gdy się zetnie, zwiń wokół pierwszej warstwy. Powtarzaj czynność, aż skończy się ciasto.
 
 
Omlet zdejmij z patelni, zwiń w matę bambusową, nadając mu kształt prostopadłościanu.W Japoni omlet tamago nazywany jest Tamagoyaki, co w doslownym tlumaczeniu oznacze wymieszane jajka. W moim przypadku użyłam bulionu daszi co zmienia troche nazewnictwo na Dashimaki Tamago.
Smaczenego.

Zobacz jeszcze.

1 komentarze

  1. Kocham takie orientalne smaki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń