Japoński omlet tamago
grudnia 31, 2016
Witajcie!
Dziś będzie o jajku ale w całkiem innej formie. Japoński omlet zaskakuje smakiem i wyglądem. Można zaskoczyć znajomych nietypową przekąska. Przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale naprawdę warto.
Składniki:
Dziś będzie o jajku ale w całkiem innej formie. Japoński omlet zaskakuje smakiem i wyglądem. Można zaskoczyć znajomych nietypową przekąska. Przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale naprawdę warto.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka granulowanego bulionu dashi
- szczyptą soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 - 3 łyżki wody
- 1 płat wodorostów nori
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj, oprócz wodorostów. Smaż na kwadratowej patelni, możemy użyć zywklej okraglej, ja tak zrobiłam. Japończycy mają specjalne patelnie do tamago. Smażymy w następujący sposób. Wylej na patelnię cienką warstwę ciasta. Gdy się usmaży zwiń je i odsuń na brzeg patelni. Wlej kolejną warstwę ciasta połóż kawałek płata nori. Gdy się zetnie, zwiń wokół pierwszej warstwy. Powtarzaj czynność, aż skończy się ciasto.
Wszystkie składniki wymieszaj, oprócz wodorostów. Smaż na kwadratowej patelni, możemy użyć zywklej okraglej, ja tak zrobiłam. Japończycy mają specjalne patelnie do tamago. Smażymy w następujący sposób. Wylej na patelnię cienką warstwę ciasta. Gdy się usmaży zwiń je i odsuń na brzeg patelni. Wlej kolejną warstwę ciasta połóż kawałek płata nori. Gdy się zetnie, zwiń wokół pierwszej warstwy. Powtarzaj czynność, aż skończy się ciasto.
Omlet zdejmij z patelni, zwiń w matę bambusową, nadając mu kształt prostopadłościanu.W Japoni omlet tamago nazywany jest Tamagoyaki, co w doslownym tlumaczeniu oznacze wymieszane jajka. W moim przypadku użyłam bulionu daszi co zmienia troche nazewnictwo na Dashimaki Tamago.
Smaczenego.
1 komentarze
Kocham takie orientalne smaki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/