Tapioka z dyniowym musem korzennym
października 16, 2016
Witajcie!
Dziś mam przepis na wersję jesienną jednego z naszych ulubionych deserów. Tapioka z musem dyniowym doprawiona aromatycznymi przyprawami korzennymi znajdzie się nie raz na naszym stole w tym sezonie na dynię.
Składniki:
Dziś mam przepis na wersję jesienną jednego z naszych ulubionych deserów. Tapioka z musem dyniowym doprawiona aromatycznymi przyprawami korzennymi znajdzie się nie raz na naszym stole w tym sezonie na dynię.
Składniki:
- 3 szklanki mleka krowiego lub innego wedle upodobań
- 3/4 szklanki tapioki
- cukier
Na mus dyniowy:
- 300 gram dyni
- cukier, sok z cytryny, przyprawa korzenna do smaku
Wykonanie:
W garnku z grybym dnem gotujemy mleko. Gdy zacznie się gotować wrzucamy tapiokę i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, często mieszając, słodzimy do smaku. Przekładamy do pucharków.
Dynię kroimy na kawałki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy aż będzie miękka to jest około 20 minut. Następnie obieramy skórę a miąsz blendujemy z dodatkiem przyprawy korzennej i cukru. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Gotowy mus układamy w pucharach i podajemy.
Smacznego.
W garnku z grybym dnem gotujemy mleko. Gdy zacznie się gotować wrzucamy tapiokę i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, często mieszając, słodzimy do smaku. Przekładamy do pucharków.
Dynię kroimy na kawałki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy aż będzie miękka to jest około 20 minut. Następnie obieramy skórę a miąsz blendujemy z dodatkiem przyprawy korzennej i cukru. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Gotowy mus układamy w pucharach i podajemy.
Smacznego.
2 komentarze
Mam tapiokę, kupiłam jakiś czas temu, ale jeszcze jej nie próbowałam. Już wiem, gdzie zadebiutuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że przepis się podoba.Udanego gotowania :)
UsuńJa najbardziej lubię kokosową z mango.