Dynia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
października 18, 2016Witam!
Piękne dynie urosły w naszym ogrodzie.
Cudnie wyglądają i ustawione w kuchni są fajną dekoracją. Postanowiłam z jednej z nich zrobić dziś obiad. Danie proste i bardzo efektowne dynia faszerowana pieczona w całości. Jest pyszna, zdrowa i teraz tania. Korzystajcie więc z sezonu dyniowego.
Składniki:
- 1 dynia taka 1,5 kg
- 400 g mięsa mielonego
- 2 kostki rosołowe
- 1 torebka ryżu
- 1 marchewka
- 1 pora biała część
- 1 pietruszka korzeń
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, rozmaryn, papryka ostra
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Dynię wydrążyć i posolić w środku żeby puściła sok. Warzywa obrać pokroić w paseczki, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy i chwilę dusić z kostkami rosołowymi, przyprawami i koncentratem pomidorowym. Ostudzone warzywa wymieszać z mięsem mielonym i ryżem, doprawić do smaku. Z dyni wylać sok który powstał po posoleniu. Nadziać dynię i włożyć do piekarnika na 70 minut. Piec w temperaturze 180 stopni.
Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 10 minut i dopiero dzielić na porcje.
Farsz musi być wyrazisty, ponieważ dynia jest dosyć mdła w smaku.
Mojej rodzinie bardzo podobał się taki obiad.
Smacznego :)
0 komentarze