Kurczak po tajsku z makaronem soba
czerwca 19, 2016
Cześć!
Dziś kolejna propozycja na szybki obiad z orientalną nutą. Kurczak doprawiony na sposób tajski z makaronem soba.
Składniki:
Dziś kolejna propozycja na szybki obiad z orientalną nutą. Kurczak doprawiony na sposób tajski z makaronem soba.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 mała marchew
- kawalek pietruszki i selera
- garść mrożonego groszku
- kawałek imbiru świeżego
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- orzeszki ziemne
- śmietana 18%
- przyprawy: sos rybny, sos sojowy, papryka ostra, kurkuma
- 1 opakowanie makaronu soba
- 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Pierś umyć, pokroić delikatnie doprawić. Na rozgrzanej patelni najpierw podsmażyć na oleju kokosowym ( najlepiej nierafinowanym żeby był zapach kokosa). Posiekany czosnek i imbir do tego wrzucamy pierś. Gdy się podsmaży dodajemy warzywa i przykrywamy pokrywką. Dusimy do miękkości. Gdy już warzywa będą miękkie dolewamy śmietankę i gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Układamy na talerzu porcje makaronu obok porcje sosu, który posypujemy posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem oraz mieszanką ziół tajskich.
Pierś umyć, pokroić delikatnie doprawić. Na rozgrzanej patelni najpierw podsmażyć na oleju kokosowym ( najlepiej nierafinowanym żeby był zapach kokosa). Posiekany czosnek i imbir do tego wrzucamy pierś. Gdy się podsmaży dodajemy warzywa i przykrywamy pokrywką. Dusimy do miękkości. Gdy już warzywa będą miękkie dolewamy śmietankę i gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Układamy na talerzu porcje makaronu obok porcje sosu, który posypujemy posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem oraz mieszanką ziół tajskich.
0 komentarze