Zupa krem brokułowa z młodym jęczmieniem i prażonym słonecznikiem
maja 11, 2016
Cześć!
Dziś w menu "ciężarówki" zupa krem z brokuła z dodatkiem młodego jęczmienia.
Wiadomo jak bardzo potrzebne są w diecie zielone warzywa, które dostarczają kwasu foliowego i innych cennych witamin. Zupa też idealnie sprawdza się w diecie maluchów, ponieważ jest gładka i nic w niej nie pływa. A posypka z ziaren słonecznika bardzo smakowała mojej córci.
Składniki:
Dziś w menu "ciężarówki" zupa krem z brokuła z dodatkiem młodego jęczmienia.
Wiadomo jak bardzo potrzebne są w diecie zielone warzywa, które dostarczają kwasu foliowego i innych cennych witamin. Zupa też idealnie sprawdza się w diecie maluchów, ponieważ jest gładka i nic w niej nie pływa. A posypka z ziaren słonecznika bardzo smakowała mojej córci.
Składniki:
- 3 brokuły
- 3 szklanki wody
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- garść ziaren słonecznika
- masło
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka młodego jęczmienia
Wykonanie:
Warzywa obieramy, myjemy. Rozdrabniamy i wkładamy do garnka zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, doprawiamy i blendujemy. Na sam koniec dodajemy jogurt i młody jęczmień już nie gotujemy.
Słonecznik podsmażamy na małej ilości masła posypujemy krem przed podaniem.
Smacznego.
Warzywa obieramy, myjemy. Rozdrabniamy i wkładamy do garnka zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, doprawiamy i blendujemy. Na sam koniec dodajemy jogurt i młody jęczmień już nie gotujemy.
Słonecznik podsmażamy na małej ilości masła posypujemy krem przed podaniem.
Smacznego.
0 komentarze