Chłodnik litewski
maja 13, 2016
Witam!
Dzisiejszym wpisem bedzie przepis na mój ulubiony letni obiad - chłodnik litewski. Cudownie ochładza w gorące dni i dostarcza nam bardzo dużo witamin i błonnika. Podawane z chłodnikiem jajko i ziemniaki sprawiają że danie jest sycące a jednocześnie lekkie. Polecam szczególnie na upalne dni.
Składniki:
Dzisiejszym wpisem bedzie przepis na mój ulubiony letni obiad - chłodnik litewski. Cudownie ochładza w gorące dni i dostarcza nam bardzo dużo witamin i błonnika. Podawane z chłodnikiem jajko i ziemniaki sprawiają że danie jest sycące a jednocześnie lekkie. Polecam szczególnie na upalne dni.
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 zielony ogórek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 4 jajka
- 1 litr kefiru, maślanki lub jogurtu (ja najbardziej lubię kefir)
- przyprawy: sól, pieprz, ocet, cukier.
Wykonanie:
Botwinkę myjemy, malutkie buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy. Wkładamy do garnka zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy trochę soli i cukru. Gotujemy od momentu zagotowania 10 minut na malutkim ogniu. Po wyłączeniu oddajemy ocet i odstawiamy do ostudzenia. Wszystkie warzywa myjemy i drobno kroimy, wrzucamy do zimnej botwinki. Wlewamy kefir i mieszamy doprawiamy do smaku. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i z ugotowanym młodymi ziemniakami polanymi rozpuszczonym masłem i posypanymi koperkiem.
Przyjemnego pichcenia i smacznego.
Botwinkę myjemy, malutkie buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy. Wkładamy do garnka zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy trochę soli i cukru. Gotujemy od momentu zagotowania 10 minut na malutkim ogniu. Po wyłączeniu oddajemy ocet i odstawiamy do ostudzenia. Wszystkie warzywa myjemy i drobno kroimy, wrzucamy do zimnej botwinki. Wlewamy kefir i mieszamy doprawiamy do smaku. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i z ugotowanym młodymi ziemniakami polanymi rozpuszczonym masłem i posypanymi koperkiem.
Przyjemnego pichcenia i smacznego.
0 komentarze