Pyszny pasztet z ciecierzycy
maja 24, 2016
Witam serdecznie!
Dziś mam dla Was przepis na pasztet z ciecierzycy. Jest pyszny łatwy do przygotowania. Smaczny na ciepło i zimno, że świeżym chlebem i warzywami.
Oto przepis.
Składniki:
Dziś mam dla Was przepis na pasztet z ciecierzycy. Jest pyszny łatwy do przygotowania. Smaczny na ciepło i zimno, że świeżym chlebem i warzywami.
Oto przepis.
Składniki:
- 500 gr ugotowanej ciecierzycy
- 80 gr łuskanego słonecznika
- 2 cebule
- 1/2 pora
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół Małgosi
- 1 łyżeczka curry
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
Cebulę, porę, marchew i czosnek podsmażyć na patelni. Jak zmiękną dodać przyprawy , koncentrat pomidorowy, słonecznik uprażony na suchej patelni. Podlać wszystko dwoma szklankami wody i gotować przez chwilę. Następnie dorzucić ugotowaną wcześniej ciecierzycę, wszystko razem zblendować na gładką masę. Jak przestygnie doprawić jeszcze do smaku solą, dodać jajka, wymieszać i włożyć do przygotowanej formy. Natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 60 minut.
Smacznego.
1 komentarze
Bardzo lubię takie pasztety.
OdpowiedzUsuń