Pyszny pasztet z ciecierzycy

maja 24, 2016

 
Witam serdecznie!
Dziś mam dla Was przepis na pasztet z ciecierzycy. Jest pyszny łatwy do przygotowania. Smaczny na ciepło i zimno, że świeżym chlebem i warzywami.
Oto przepis.
Składniki:
  • 500 gr ugotowanej ciecierzycy
  • 80 gr łuskanego słonecznika
  • 2 cebule 
  • 1/2 pora 
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół Małgosi
  • 1 łyżeczka curry 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  


 Wykonanie:
Cebulę, porę, marchew i czosnek podsmażyć na patelni. Jak zmiękną dodać przyprawy , koncentrat pomidorowy, słonecznik uprażony na suchej patelni. Podlać wszystko dwoma szklankami wody i gotować przez chwilę. Następnie dorzucić ugotowaną wcześniej ciecierzycę, wszystko razem zblendować na gładką masę. Jak przestygnie doprawić jeszcze do smaku solą, dodać jajka, wymieszać i włożyć do przygotowanej formy. Natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 60 minut.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

1 komentarze