Hummus
maja 17, 2016
Witam!
Dziś na śniadanie dla rodzinki przygotowałam pastę hummus. Bardzo lubimy ją jako dodatek do kanapek lub jako dip do świeżych warzyw. Pasta pomaga wszystkim którzy dbają o linię ponieważ zawiera dużo błonnika i witamin. Każdy ma swoją ulubioną wersję hummusu, ja podaję naszą ulubioną.
Składniki:
Dziś na śniadanie dla rodzinki przygotowałam pastę hummus. Bardzo lubimy ją jako dodatek do kanapek lub jako dip do świeżych warzyw. Pasta pomaga wszystkim którzy dbają o linię ponieważ zawiera dużo błonnika i witamin. Każdy ma swoją ulubioną wersję hummusu, ja podaję naszą ulubioną.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub lnianego
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnie zmienić wodę, posolić, dodać wywar z szałwii (1 łyżeczka suszu zalana szklanką wrzątku i zaparzana przez 10 minut) gotować do miękkości.
Gdy ciecierzyca ostygnie wrzucamy ja do wysokiego naczynia i blendujemy z pozostałymi składnikami. Gęstość hummusu regulujemy wodą pozostałą z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy do smaku , gotową pastę podajemy ze świeżym domowym chlebem na zakwasie i warzywami. Można też dodać ulubione przaprawy.
Smacznego.
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnie zmienić wodę, posolić, dodać wywar z szałwii (1 łyżeczka suszu zalana szklanką wrzątku i zaparzana przez 10 minut) gotować do miękkości.
Gdy ciecierzyca ostygnie wrzucamy ja do wysokiego naczynia i blendujemy z pozostałymi składnikami. Gęstość hummusu regulujemy wodą pozostałą z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy do smaku , gotową pastę podajemy ze świeżym domowym chlebem na zakwasie i warzywami. Można też dodać ulubione przaprawy.
Smacznego.
0 komentarze